Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ο ρόλος της Anglo – Egyptian Land Allotment Company στην Κύπρο

Στο σημερινό μας κείμενο θα αναφερθούμε στην Anglo – Egyptian Land Allotment Company (Αγγλο-αιγυπτιακή εταιρεία κατανομή γης) και στον ρόλο που διαδραμάτισε στον τόπο μας πριν 100 χρόνια. Είναι σχετικά μια άγνωστη ιστορία και θα ήταν ωραίο να την αναφέρουμε στο ιστολόγιο μας.

Η Anglo-Egyptian Land Allotment Company ιδρύθηκε στην Αίγυπτο στις 29 Οκτωβρίου του 1905 με πρωτοβουλία του Sir William Willcocks (1852 – 1932). Ως μετοχικό κεφάλαιο είχαν εκδώσει 50.000 μετοχές αξίας 200.000 αιγυπτιακών λιρών και πωλήθηκαν κυρίως σε Άγγλους επενδυτές.

Η εταιρεία ασχολείτο με την ανάπτυξη διαφορών περιοχών στην Αίγυπτο, έχοντας ιδιαίτερες επιτυχίες στην τομέα της γεωργίας και της άρδευσης. Η Βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση, βλέποντας τις επιτυχίες τους θα τους προσκαλέσει στην Κύπρο προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γεωργίας εισάγοντας καινούργιες μεθόδους καλλιέργειας, μιας και το νησί υστερούσε κατά πολύ.

Πρωτεργάτης της εταιρείας ήταν βεβαίως ο Sir William Willcocks, ο οποίος ήταν μηχανικός με ειδίκευση στα έργα άρδευσης. Έμεινε στην ιστορία για το φράγμα του Aswan στη Αίγυπτο το 1902 αλλά και για το ότι κατάφερε να φέρει νερό στην αρχαία περιοχή Chaldea από την Νότια Μεσοποταμία.

Πέραν της εμπλοκής της εταιρείας στην γεωργία, η Anglo-Egyptian Land Allotment Company προσπάθησε να ιδρύσει αγροτική τράπεζα το 1906. Ο Sir William Willcocks ήρθε σε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση προκειμένου να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να ιδρύσει τέτοιου είδους τράπεζα για τα επόμενα 50 χρόνια. Όπως γράφει στο βιβλίο της η Kate Phylaktis, “The Banking System of Cyprus: Past, Present and Future” η εταιρεία θα επένδυε 100.000 λίρες αγγλικές, δίνοντας μικρά δάνεια στους αγρότες. Αν και η τράπεζα έγινε, 2 χρόνια αργότερα θα κλείσει και θα αποσυρθεί από την Κύπρο.

asdasdasddCaptureCapture1dfasdfsadfasfasfsdfeature-evie-main-pic-Under-Ottoman-rule-the-Turkish-Cypriots-were-largely-dependent-on-vakif-or-religious-foundation-systemPortrait_of_William_Willcockssadasdasdsafsdfsdf13

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.