Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ο όρος heavy metal!

Μιας και έχω μερικούς φίλους, που ακούνε metal μουσική, είπα να γράψω κάτι μικρό γι’ αυτήν. Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο, ήταν το βιβλίο Rock και Pop. Όλη η ιστορία ”, των Richard Buskin και Angus Bell, όπου αναγράφει εν ολίγής όλα τα είδη μουσικής και πως διαμορφώθηκαν στο βάθος του χρόνου. Αυτό που προσωπικά βρήκα ενδιαφέρον, για να γραφτεί στο ιστολόγιο μας, ήταν πως προέκυψε ο όρος heavy metal.

Αγνοώντας παντελώς, ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείτο για χρόνια στην χημεία και την μεταλλουργία, η πρώτη αναφορά στον όρο heavy metal ήρθε από τον συγγραφέα William S. Burroughs, το 1962, στην νουβέλα “The Soft Machine”, όπου εμπεριείχε ένα χαρακτήρα με το όνομα “Uranian Willy, the Heavy Metal Kid”. Ο Burroughs, θα χρησιμοποιήσει ξανά τον όρο, το 1964, στην επόμενη του νουβέλα “Nova Express” όπου χρησιμοποιεί τον όρο μεταφορικά, για τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά.

Η πρώτη νύξη του ορισμού, με την μουσική, ήρθε το 1967, όταν το συγκρότημα Hapshash and the Coloured Coat, επηρεασμένοι από τις νουβέλες του Burroughs χρησιμοποίησαν τον όρο στο άλμπουμ τους “Featuring the Human Host and the Heavy Metal Kids”. Λίγο καιρό αργότερα, ο όρος θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου, από τον μουσικό παραγωγό Sandy Pearlman, ο οποίος τον χρησιμοποιείσαι για να χαρακτηρίσει το παίξιμο των The Byrds για το άλμπουμ τους “The Notorious Byrd Brothers” το 1968.

Πέραν αυτών των αναφορών, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του όρου, για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο είδος rock μουσικής ήταν στο περιοδικό Rolling Stone όπου σε σχόλια του Barry Gifford, για το άλμπουμ “A Long Time Comin’” των Electric Flag, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο heavy metal rock. Μετά από αυτό το σχόλιο, για τον δίσκο των Electric Flag, ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται με αποκορύφωμα τις δεκαετίας του 70’ και 80’.

Υ.Γ.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος, σε τραγούδι, ήταν στο “Born to be wild” των Steppenwolf.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.