Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

O Marlon Brando και το βραβείο Όσκαρ – Μικρό ιστορικό

Το 1973, ο Marlon Brando κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στο The Godfather.

Ο Brando δεν ήθελε να παραλάβει το βραβείο έτσι χρησιμοποίησε την ευκαιρία της βράβευσης του ώστε να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση των Ινδιάνων της Αμερικής από την κινηματογραφική βιομηχανία, που τους παρουσίαζε άγριους, απολίτιστους, εχθρικούς και κατώτερους διανοητικά αλλά και για να επιστήσει την προσοχή του κοινού στην κατάληψη της πόλης Wounded Knee από τους ιθαγενείς, σχετικά με τα δικαιώματα τους.

Αντί όμως να παραστεί στα βραβεία και να αρνηθεί το Όσκαρ, έστειλε την ιθαγενή Sacheen Littlefeather, αφού πίστευε πως αυτή η πράξη θα έδινε περισσότερο νόημα στην διαμαρτυρία.

***************************

Πριν βγει στην σκηνή η Littlefeather, ο παραγωγός Howard W. Koch της επισήμανε ότι δεν μπορεί να πει όλη αυτή την ομιλία, που της έγραψε ο Brando, μιας και είχε 60 δευτερόλεπτα μόνο.

Βγαίνοντας στην σκηνή, αφού αρνήθηκε το βραβείο, είπε τα εξής:

Γεια σας. Το όνομά μου είναι Sacheen Littlefeather. Είμαι ο Apache και είμαι πρόεδρος της National Native American Affirmative Image Committee.

Εκπροσωπώ τον Marlon Brando απόψε και μου ζήτησε να σας πω, σε μια πολύ μεγάλη ομιλία, την οποία δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τώρα, λόγω χρόνου, αλλά θα χαρώ να μοιραστώ με τον τύπο στη συνέχεια, ότι δυστυχώς δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το πολύ γενναιόδωρο βραβείο.

Και οι λόγοι για αυτό είναι η αντιμετώπιση των Ινδιάνων της Αμερικής σήμερα, από την κινηματογραφική βιομηχανία – με συγχωρείται … [αποδοκιμασίες και ζητωκραυγές] και στην τηλεόραση, σε διασκευές ταινιών, καθώς και στα πρόσφατα γεγονότα στο Wounded Knee.

Ικετεύω αυτή τη στιγμή να μην έχω παρεισφρήσει απόψε και ότι στο μέλλον, οι καρδιές και οι αντιλήψεις μας θα συναντηθούν με αγάπη και γενναιοδωρία. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του Marlon Brando.

H Littlefeather, μόλις τελείωσε την ομιλία, έφυγε με συνοδεία φρουρών ασφαλείας.

Στη συνέντευξη τύπου, διάβασε στους δημοσιογράφους την ομιλία που είχε ετοιμάσει ο Brando και οι New York Times δημοσίευσαν το πλήρες κείμενο την επόμενη μέρα.

Στενοχωρήθηκα που οι άνθρωποι έπρεπε να αποδοκιμάσουν και να σφυρίξουν […] Θα έπρεπε, τουλάχιστον, να είχαν την ευγένεια να την ακούσουν.

Marlon Brando

***************************

Τον Ιούνιο του 2022, η Ακαδημία έστειλε στην Littlefeather μια απολογία, στην οποία ο τότε πρόεδρος της οργάνωσης David Rubin έγραψε:

Η κακοποίηση που υποστήκατε εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη. Το συναισθηματικό βάρος που έχετε ζήσει και το κόστος για τη δική σας καριέρα στον κλάδο μας ήταν ανεπανόρθωτο. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε ήταν ανομολόγητο. Γι’ αυτό, εκφράζουμε τόσο τη βαθύτατη συγγνώμη μας όσο και τον ειλικρινή θαυμασμό μας.

Σχετικά με την συγνώμη της Ακαδημίας η Littlefeather είπε:

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα […] Εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια!. Πρέπει να διατηρήσουμε την αίσθηση του χιούμορ μας για αυτό ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.