Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Όταν οι Pink Floyd βούλιαξαν την Βενετία – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Στις 15 Ιουλίου 1989 έλαβε χώρα μια δωρεάν συναυλία των Pink Floyd, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην ιστορική περιοχή της Βενετίας.

Οι αρχές της πόλης δήλωναν “Πρέπει να είμαστε φιλόξενοι στις νέες τάσεις της μουσικής συμπεριλαμβανομένου και της ροκ μουσικής”.

Εξαρχής υπήρχαν έντονες αντιδράσεις οι οποίες επικεντρώνονταν στο γεγονός πως οι δονήσεις από την ένταση της μουσικής θα προκαλούσαν ζημιές στα διατηρητέα μνημεία της περιοχής.

Ο πρώην επίτροπος τουρισμού της Βενετίας, Augusto Salvadori, δήλωσε, “Αν θέλουν ροκ μουσική ας το κάνουν σε στάδιο και όχι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου”.

Το συγκρότημα συμφώνησε να ρίξει την ένταση από τα 100 στα 60 ντεσιμπέλ, συν ότι θα παίζανε σε πλωτή σκηνή πάνω στο νερό, σε απόσταση από την πλατεία.

Η μεγάλη ζημιά όμως δεν ήρθε από τους Floyd, αλλά από το κοινό που ήρθε να τους παρακολουθήσει!

Η Βενετία, τότε, μετρούσε 60.000 μόνιμους κατοίκους. Στην συναυλία παρευρεθήκαν 200.000 άτομα! Οι παράπλευρές ζημίες ήταν ανεξέλεγκτες.

Επίσημες πηγές έκαναν λόγο για 300 τόνους απορρίμματα που άφησαν πίσω τους, όπως μπουκάλια, αναψυκτικά και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Επιπλέον, δεν υπήρχε επαρκής αριθμός από δημοσιές τουαλέτες και τα μνημεία και τα κανάλια είχαν την τιμητική τους.

Τα μεθεόρτια της συναυλίας βρήκαν τους Βενετσιάνους έξαλλους με την δημοτική αρχή ζητώντας επίμονα την παραίτηση του δημάρχου. Συνθήματα και πανό με την φράση “Παραιτήσου έκανες την Βενετία τουαλέτα” έδιναν και έπαιρναν.

Λίγες μέρες μετά, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας και ο δήμαρχος Casellatti δήλωσαν την παραίτηση τους.

Πίσω απ’ όλο αυτό, υπάρχει πολιτική προέκταση πίσω από την διοργάνωση της συναυλίας. Αρχικά θεωρήθηκε επικοινωνιακή νίκη για το σοσιαλιστικό κυβερνών κίνημα που ήταν σθεναρά υπέρ της συναυλίας στον αρχαιολογικό χώρο της Βενετίας.

Δημοσιογράφοι αναφέρουν πως οι Pink Floyd χρησιμοποιήθηκαν σαν «Δούρειος Ίππος» από την συντηρητική αντιπολίτευση για να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση και να εκθέσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση και την δημοτική αρχή για την ανικανότητά της να χειριστεί ένα τέτοιο μαζικό γεγονός.

Όπως και να ’χει, μία rock συναυλία έφερε αναπάντεχες αλλαγές σε ολόκληρη δημοτική εξουσία.

H μουσική μπορεί να ενώσει και να ρίξει κυβερνήσεις.

Στους Pink Floyd δε θα βάζεις περιορισμούς διότι.

Ούτως ή άλλως βρε δήμαρχε

“All in all you’re just another brick in the wall”.

 

*Κείμενο του Ali Mathloum

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.