Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η καλλιτεχνική ιδιοφυϊα του David Bowie – Φωτογραφικό άλμπουμ

O Bowie υπήρξε από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής για πάνω από 4 δεκαετίες. Για μια περίοδο, που η καριέρα του ήταν στο ζενίθ, υπήρξε ο επιδραστικότερος καλλιτέχνης στον πλανήτη!

Από μουσικής πλευράς η εφευρετικότητα του και ο ρηξικέλευθος πειραματισμός του δεν είχε προηγούμενο. Έμπλεξε στις μουσικές του είδη και ρεύματα που μέχρι τότε ήταν βίοι παράλληλοι όπως rock, funk, ψυχεδέλεια, pop, electronica & alternative. Δημιούργησε ένα κράμα και μία συνταγή επιτυχίας που δεν είναι καθόλου εύκολο να προσδιοριστεί. Αυτή είναι η μαγεία που τον συνοδεύει, δεν μπορείς να τον κατατάξεις σε κανένα είδος ή μουσικό ρεύμα, ήταν ο ορισμός της έννοιας “αυθεντικός”.

Επηρέασε τον κόσμο της μόδας όσο λίγοι άνθρωποι προερχόμενοι από τον μουσικό κόσμο. Μεγάλο μέρος της νεολαίας στα τέλη των 70’s, σε Αμερική και Βρετανία, ακολουθούσαν την ”μόδα του Bowie”. Μετά τους Beatles δεν είχε υπάρξει ανάλογη επιρροή στη μαζική νεολαία σε θέματα στυλ μέχρι την εμφάνιση του ”Starman”.

Από τις σημαντικότερες πρωτοπορίες του ήταν η εισαγωγή του θεατρινισμού στις συναυλίες. Υιοθετούσε κατά καιρούς χαρακτήρες και alter-ego προσωπικότητες όπου με αυτούς έντυνε θεματικά τους δίσκους του (Ziggy Stardust) με σκοπό να νιώθει ο ίδιος άνετα μέσω της έκφρασης δια κάποιου ”ρόλου”. Αυτό, ενθάρρυνε αμέτρητους μουσικούς να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και να εξελίσσουν τη συναυλία σε οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Όλοι, μα όλοι, τροφοδοτήθηκαν από την εκκεντρική του ιδιοφυΐα του David Bowie.

*Κείμενο του Ali Mathloum

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.