Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Horace Walpole – Castle of Otranto – Το πρώτο gothic βιβλίο – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Το “Castle of Otranto” είναι ένα βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Horace Walpole (1717 – 1797) που κυκλοφόρησε το 1764.  Θεωρείται το πρώτο gothic που γράφτηκε ποτέ, γεγονός που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την συγγραφή τέτοιου είδους μυθιστορημάτων.

Ο συγγραφέας ήταν μεγάλος λάτρης της μεσαιωνικής ιστορίας, αλλά και του William Shakespeare, αφού τον θεωρεί ως υπόδειγμα της ευφάνταστης ελευθερίας του λόγου.

Το βιβλίο συγχώνευσε την σκοτεινότητα του Μεσαίωνα με τον τρόμο, διαμορφώνοντας μια διαφορετική αισθητική και υποκουλτούρα στις τέχνες. Ο συνδυασμός του φανταστικού με τον ρεαλισμό και το υπερφυσικό, έγιναν τα κύρια συστατικά των ιστοριών.

Κάποιοι απ’ εμάς κλάψαμε λίγο αλλά όλοι γενικά φοβόμασταν να πάμε

για ύπνο μετά που διαβάσαμε το βιβλίο.

Thomas Gray

Άγγλος Ποιητής

Αυτό το είδος έγινε ευρέως διάσημο αργότερα, προς τα τέλη του 18ου αιώνα αρχές του 19ου , όταν απογειώθηκε από διάσημους συγγραφείς όπως Bram Stoker, Edgar Allan Poe, Mary Shelley, Ann Radcliffe, Clara Reeve και άλλους πολλούς.

Τέλος, παραθέτω διάφορες εικόνες εμπνευσμένες από το βιβλίο του Horace Walpole, καθώς και μια ταινία μικρού μήκους από τον Τσέχο σκηνοθέτη Jan Švankmajer.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.