Είμαι άνθρωπος – Μικρό ιστορικό

Η ιστορία του “I Am a Man” (είμαι άνθρωπος), σήμα κατατεθέν των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ξεκίνησε από πολύ παλιά και έχει τις ρίζες του βαθιά ριζωμένες στον ρατσισμό.

Ιστορικά ο όρος “boy” (αγόρι), χρησιμοποιείτο υποτιμητικά στην Αμερική και την Αφρική, δείχνοντας έτσι την υποτίμηση τους προς τους μαύρους και τους σκλάβους, εννοώντας μάλιστα ότι είναι πιο λίγοι άντρες /άνθρωποι από αυτούς.

Εικάζεται πως η πρώτη χρησιμοποίηση του όρου “I Am a Man” έγινε από τον αρχηγό των Ponca (ινδιάνικη ερυθρόδερμη φυλή), που είχε το όνομα Standing Bear, όπου σε μια δίκη είπε στον δικαστή

“Το χέρι σας δεν έχει το ίδιο χρώμα με το δικό μου, αλλά αν τρυπηθεί θα αισθανθώ πόνο. Αν τρυπηθεί το δικό σας χέρι και εσείς θα αισθανθείτε πόνο. Το αίμα που θα τρέξει από το δικό μου χέρι, θα έχει το ίδιο χρώμα με το δικό σας. Είμαι ένας άνθρωπος. Ο Θεός μάς έκανε τους ίδιους».

Πέραν αυτής της ιστορίας, η φράση “I Am a Man” χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους μαύρους του Memphis όταν έκαναν την μεγάλη απεργία του 1968 για τα εργατικά τους δικαιώματα, αλλά και άλλα δικαιώματα που όφειλαν να έχουν σαν άνθρωποι.

Κλείνοντας να αναφέρω πως αυτή η φράση χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, από πολλούς μισανθρώπους, που πιστεύουν πως είναι “περισσότερο άνθρωποι” απ’ άλλους.

 

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: