Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

African dodger: Ένα παιχνίδι που δείχνει την μιζέρια του πολιτισμού μας

Μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, μιας και τέτοια λυπηρά θέματα όπως το σημερινό δεν χρειάζεται πρόλογο αλλά μόνο ψαχνό, το “African dodger” ή “Hit the Coon” όπως ονομαζόταν, ήταν ένα παιχνίδι που παιζόταν σε πανηγύρια στην Αμερική και ήταν ιδιαίτερα διάσημο τον 19ον και 20ου αιώνα.

Το παιχνίδι ήταν άκρως ρατσιστικό αφού έβαζαν μαύρους να στέκονται πίσω από ένα ξύλινο τοίχο, που είχε μια τρύπα στην μέση, για να βάζει το κεφάλι του και οι λευκοί από την άλλη μεριά πετούσαν μπάλες του baseball προσπαθώντας να τον πετύχουν, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο του μαύρου.

Μετέπειτα, οι λευκοί εφεύραν και άλλο παιχνίδι, όπου έβαζαν τον μαύρο να κάθεται σε μια καρέκλα, πάνω από μια δεξαμενή με νερό και οι λευκοί προσπαθούσαν με διάφορες μπάλες να πετύχουν ένα συγκεκριμένο σημείο στην δεξαμενή, κάτι σαν κουμπί, όπου έριχνε τον μαύρο μέσα στο νερό προκαλώντας τα γέλια των λευκών.

Συνοψίζοντας να αναφέρω πως τέτοιου είδους  παιχνίδια, που μείωναν ένα τύπο ανθρώπου, ήταν πολύ συνηθισμένα για τους λευκούς, αφού δεν θεωρούσαν πως έκαναν κάτι κακό.

Από μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, το “African dodger”  εμφανιζόταν παντού, δηλαδή σε κόμικς, σε κινούμενα σχέδια, στο τύπο, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ντροπής. Μάλιστα το παιχνίδι ήταν τόσο διάσημο που κατασκεύασαν μικρά “African dodger”, για τα μικρά παιδιά όπου μπορούσαν να παίζουν το παιχνίδι και στο σπίτι.

hit-the-nigger-baby-1904black-history-02DDuck_dodger_PDmagazinecartoon16056987869_686a23cb80_bBridgeport Evening Farmer - December 21 1917 page 10 - African dodger table game532704_v118901915jollydarkiemiltonbradleyThe Cairo Bulletin -Illinois - November 25 1912 page 3 - African Dodger skit advertisement copy

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.