Ο ξεκληρισμός των Selk’nam – Φωτογραφικό άλμπουμ

Η φυλή Selk’nam, που συναντάται και με τα ονόματα Onawo  ή Ona, ήταν ιθαγενείς που κατοικούσαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Tierra del Fuego  (“Γη του Πυρός” – σύμπλεγμα νησιών, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής).

Οι Selk’nam ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στην Tierra del Fuego, πριν την ανακάλυψη της από τους Ευρωπαίους. Μέχρι τα  μέσα του 19ου αιώνα η φυλή αριθμούσε 4000 άτομα, σε αντίθεση με το 1930, που είχε μόνο 100.

Ο λόγος της τεράστιας μείωσης του πληθυσμού τους, οφείλεται στον “ενδιαφέρον” που έδειξαν για την συγκεκριμένη περιοχή, διάφορες χώρες, όπως Αγγλία, Γαλλία, Χιλή, Αργεντινή, όπου για χάρη των δικών τους συμφερόντων, όπως για παράδειγμα την εξεύρεση χρυσού, άρχισαν να καταδιώκουν τους ιθαγενείς αλλά και να τους αποστέλλουν στην Ευρώπη, σαν εκθέματα σε ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους.

Μιας και το έργο για την εξόντωση τους δεν ήταν εύκολο, μίσθωσαν διάφορους μισάνθρωπους, οι οποίοι πληρώνονταν από διάφορους εγκληματίες αυτών των χωρών, για κάθε αυτί ή χέρι που έκοβαν από τους ιθαγενείς και το παρουσίαζαν. Βλέποντας όμως πως ούτε μ’ αυτό οι ιθαγενείς δεν άφηναν τους τόπους τους, διέταζαν αυτούς τους άθλιους να παρουσιάζουν το κεφάλι του ιθαγενή προκειμένου να πληρωθούν… Μάλιστα, το κεφάλι μιας γυναίκας πλήρωνε περισσότερο από ενός άντρα.

Όπως συνέβη με πολλές άλλες φυλές, σχεδόν ξεκληρίστηκαν, αφού σήμερα δεν υπάρχει κανένας καθαρόαιμος Selk’nam. Η φυλή αναμίχθηκε με πολλές άλλες φυλές και σήμερα απαριθμεί περίπου 2000 μέλη. Το τελευταίο καθαρόαιμο μέλος της φυλής ήταν η Ángela Loij που πέθανε στις 28 Μαΐου του 1974.

Κλείνοντας να αναφέρω πως η Anne Chapman (1922 – 2010), μια Γαλλοαμερικάνα εθνολόγος, ήταν η μόνη που ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την φυλή. Τους επισκέφθηκε την δεκαετία του 60’, στα πλαίσια μιας έρευνας, προκειμένου να τους ερευνήσει και να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες για την ζωή τους.

 

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: