Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Canary Girls – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Canary Girls (κορίτσια καναρίνια) ονομάζονταν οι βρετανίδες που εργάζονταν στα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου, για την παρασκευή εκρηκτικών (βόμβες) ΤΝΤ (τρινιτροτολουόλιο), για τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ονομάζονταν έτσι γιατί το δέρμα τους γινόταν πορτοκαλοκίτρινο, από την επαφή που είχαν με την τοξική ουσία TNT. Η επιλογή του πουλιού (καναρίνι), στην ονομασία τους, δεν ήταν τυχαία. Οι ανθρακωρύχοι τα είχαν μαζί τους ώστε να ανιχνεύουν αν υπάρχει οξυγόνο στο χώρο που βρίσκονταν. Μόλις το πουλί πέθαινε από ασφυξία, ήξεραν πως έπρεπε να φύγουν.

Αυτές τις θέσεις τις κρατούσαν πάντοτε οι άντρες αλλά λόγω του ότι οι περισσότεροι ήταν στον πόλεμο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τις αναπληρώσει με γυναίκες. Αυτή ήταν τεράστια αλλαγή στην κουλτούρα των γυναικών αφού μέχρι τότε έμεναν σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά. Μάλιστα, για να τις ενθαρρύνουν να έρθουν να δουλέψουν στα εργοστάσια, ονόμαζαν τα “σώματα” National Service και Women‘s Land Army.

Η εργασία με τις τοξικές ουσίες είχε πολλές παρενέργειες έτσι πολλές γυναίκες είχαν πόνους στο στήθος, παρουσίαζαν ίκτερο, αναιμία, ημικρανίες, παραμόρφωση του μαστού αλλά και προβλήματα γονιμότητας. Εννοείται ότι  καθ’ όλη την θητεία τους στα εργοστάσια είχαν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα έτσι πολλές πέθαιναν από τις αρρώστιες που αποκόμιζαν.

Τέτοιου είδους εργοστάσια προμήνυαν και πολλά ατυχήματα, με χειρότερο την έκρηξη που έγινε το 1918 όπου πέθαναν 130 άτομα. Αυτού του είδους ατυχήματα κρατιόνταν μυστικά για πολλά χρόνια, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κλείνοντας να αναφέρω πως πολλά μωρά γεννήθηκα με γενετικές ανωμαλίες ενώ άλλα γεννήθηκαν κίτρινα.

***************************************************

Μετά τον πόλεμο

Η εργασία στα εργοστάσια άλλαξε πολλά πράγματα στην κοινωνία της Βρετανίας έτσι οι γυναίκες ζήτησαν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία κάτι που το κατάφεραν με το δικαίωμα της ψήφου.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (5):

    • Chris Pinturicchio

      May 28, 2019 at 11:24 am

      Στεφανία μου καλησπέρα.
      Εννοείται ότι αυτό είναι τραγικό όμως απέδειξαν ότι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους άντρες.
      Μου θυμίζει το τραγούδι, μην βροντοχτυπάς τις χάντρες οι δουλειά κάνει τους άντρες…
      Πάντως οι Canary Girls άλλαξαν πολλά με την δουλειά τους στα εργοστάσια.

      Reply
  1. ένα έτσι

    May 28, 2019 at 6:56 pm

    Το να αλλάζεις χρώμα στην δουλειά ξεπερνάει κάθε φαντασία όταν το χρώμα είναι το κίτρινο!

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      May 28, 2019 at 7:08 pm

      Ακούγεται κάπως αστείο σήμερα αλλά είμαι σίγουρος θα ήταν απαίσια τα πράγματα γι’ αυτές τις γυναίκες

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.