Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ραμαζάνι – Μικρό ιστορικό

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους Μουσουλμάνος διότι σύμφωνα με την αραβική παράδοση ο Θεός αποκάλυψε το Κοράνι στον Προφήτη (Μωάμεθ) μέσω του Αρχάγγελου Γαβριήλ. Επιπλέον, λόγω της ιερότητας του συγκεκριμένου μήνα, οι πόλεμοι, οι διενέξεις κτλ σταματούσαν, έτσι θεωρείται και “μήνας ανακωχής”.

Κατά τον μήνα του ραμαζανιού, οι πιστοί απέχουν σχεδόν από τα πάντα κατά την διάρκεια της ημέρας. Επιβάλλετε να τηρήσουν διάφορους κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και αναγέννησης, έτσι από το πρωί μέχρι την δύση του ήλιου, δεν πίνουν, δεν τρώνε, δεν καπνίζουν, δεν συκοφαντούν, δεν λένε ψέματα κτλ ώστε να πετύχουν μια πνευματική κάθαρση.

Μετά την δύση του ήλιου, επιτρέπονται να συνεχίσουν την συνηθισμένη τους ζωή. Το γεύμα, μετά την νηστεία της ημέρας, ονομάζεται Iftar ενώ το γεύμα από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή, ώστε να είναι σε θέση να αντέξουν την νηστεία της επόμενης μέρας, ονομάζετε Suhoor.

Η περίοδος του ραμαζανιού τελειώνει με την τριήμερη μουσουλμανική εορτή Eid al-Fitr που γίνεται μετά το τέλος του μήνα. Την συγκεκριμένη μέρα, οι πιστοί κάνουν αγαθοεργίες και ντύνονται με τα καλά τους ρούχα.

Αναφορικά με την ημερομηνία, που κάθε χρόνο γίνεται το Ραμαζάνι, θα πρέπει να αναφέρω πως το ισλαμικό ημερολόγιο, που ονομάζεται Hijri, βασίζεται στις φάσεις της σελήνης και όχι στις κινήσεις του ηλίου, όπως συμβαίνει με το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο έτσι όλες οι θρησκευτικές γιορτές του Ισλάμ είναι κινητές. Φέτος (2020) ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και τελειώνει στις 23 Μαίου.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (1):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.