Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ρομά – Μικρό ιστορικό

Οι Ρομά είναι νομαδικός λαός που σήμερα βρίσκεται διασκορπισμένος σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πιο αποδεκτή θεωρία, για την προέλευση τους, είναι η Βόρεια Ινδία. Μετακόμισαν στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, πριν το 500 μ.Χ. έως το 1000 μ.Χ.. Πιθανότατα λόγω της εξάπλωσης του Ισλάμ αλλά και των πολέμων που υπήρχαν στις γειτονικές χώρες.

Στην σημερινή εποχή οι Ρομά είναι γνωστοί ως τσιγγάνοι, αθίγγανοι, κατσίβελοι αλλά κυρίως γύφτοι. Η λέξη γύφτος, προέρχεται απ’ την λέξη Αιγύπτιος. Ο λόγος προέλευσης της λέξης, συνδέεται άμεσα με την παλαιότερη πεποίθηση ότι οι Ρομά προέρχονταν απ’ την Αίγυπτο. Πλέον αυτή η πεποίθηση αναιρέθηκε ιστορικά αλλά η λέξη έμεινε. Η λέξη Ρομ, σημαίνει στην γλώσσα τους άντρας, σύζυγος. Είναι συνώνυμη της ινδικής λέξης Ντόμ, που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για το άνθρωπος.

Η γλώσσα τους μοιάζει πολύ με αυτήν που μιλούσαν οι Ινδοί το 1000 μ.Χ., γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την καταγωγή τους. Πέραν αυτού, η γλώσσα τους μοιάζει με τα Ρομανί, τα Χίντι και τα Πουντζάμπι. Λόγω της εξάπλωσης τους, στο λεξιλόγιο τους πρόσθεσαν λέξεις και διαλέκτους από άλλες χώρες.

Λόγω του νομαδικού τρόπου ζωής τους αλλά και της δυσκολίας να προσαρμοστούν στις εκάστοτε κοινωνίες, υπήρξαν θύματα διακρίσεων. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν σαν σκλάβοι. Μάλιστα, στην Τσεχία, αλλά και σε άλλα κράτη, στείρωναν τις γυναίκες προκειμένου να μην αυξάνονται. Αξιοσημείωτη αναφορά, όσον αφορά την δίωξη τους, ήταν οι εκτελέσεις των Ρομά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Εικάζεται ότι εκτελέστηκαν περίπου 1 με 2 εκατομμύρια. Εκτός αυτού, τους χρησιμοποιούσαν και σαν πειραματόζωα σε διάφορα ιατρικά πειράματα.

Η κυριότερη ασχολία των Ρομά είναι το εμπόριο. Πολλοί απ’ αυτούς είναι ρακοσυλλέκτες, παλιατζήδες αλλά και πλανόδιοι έμποροι διαφόρων ειδών, όπως φρούτα, λαχανικά, μικροέπιπλα, μεταχειρισμένα ρούχα κ.ά. Σπάνιο, αλλά όχι απίθανο, να έχουν σταθερή μισθωτή εργασία.

Όσον αφορά το θρήσκευμα, οι Ρομά δεν έχουν κάτι δικό τους. Προσαρμόζονται στην θρησκεία της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, υπάρχουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία Μουσουλμάνοι. Σημειωτέων, στην Ρουμανία υπάρχουν ιερείς Ορθόδοξοι που είναι τσιγγάνοι.

Η χώρα με τους περισσότερους Ρομά είναι η Τουρκία, σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές. Υπολογίζεται ότι εκεί ζουν περίπου 2 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα ζουν περίπου 150 χιλιάδες. Είναι εγκατεστημένοι στα Λιόσια, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Εξαμίλι Κορινθίας, Αμαλιάδα κ.ά. Μάλιστα, στην Ελλάδα, το 2006, συγκρότησαν και δικό τους πολιτικό κόμμα με το όνομα “Ασπίδα-Ρομ” (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ).

Η άποψη που υπάρχει γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι η καλύτερη αφού ποτέ δεν κατάφεραν να αφομοιωθούν σε ένα πολιτισμό. Πολύ πιθανό, η ατημέλητη εικόνα τους, να βοηθά τους ανθρώπους να τους κρίνουν άσχημα. Παρ’ όλα αυτά, πολλά άτομα που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή κατάφεραν να γίνουν διάσημοι και να έχουν λαμπρή καριέρα, όπως οι Τσάρλι Τσάπλιν, Κώστας Χατζής, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Μανώλης Αγγελόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Ειρήνη Μερκούρη και άλλοι πολλοί.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (3):

    • Chris Pinturicchio

      March 12, 2019 at 3:06 pm

      Διάβασα τώρα το κείμενο του Αντώνη. Τουλάχιστον εξαιρετικό….!! Ευχαριστώ που μου το έστειλες

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.