Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ο μύθος του Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν

Υπάρχει μια ιστορία, που διασώζεται μόνο στα μέρη μας (!), που λέει ότι στην τελευταία συνέντευξη του Άλμπερτ Αϊνστάιν, μπροστά σε πλήθος δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο, είχε πει:

«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»

Λόγω αυτής της “σπάνιας” συνέντευξης, η ιστορία συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να λέμε σήμερα ότι ο  Άλμπερτ Αϊνστάιν “έκλεψε” την περιβόητη θεωρία της σχετικότητας απ’ τον ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Βέβαια όλο αυτό είναι ένας μύθος και τίποτα περισσότερο.

Η βάση του μύθου βρίσκεται στη αλληλογραφία που είχαν (1916) μεταξύ τους οι λαμπροί επιστήμονες.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

 Σε μια από τις επιστολές γράφει ο γερμανοεβραίος φυσικός:

«Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.»     

Ασχέτως των πιο πάνω, ο μύθος δεν στέκει σε κανένα σημείο αφού όταν ο Αϊνστάιν αποφοιτά απ’ την πολυτεχνική ακαδημία της Ζυρίχης, το 1900, τότε ο Καραθεοδωρής αποφασίζει να σπουδάσει Μαθηματικά, αφού προηγούμενος είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στις Βρυξέλλες. Στην συνέντευξη λέει ότι υπήρξε δάσκαλος του, αλλά και αυτό είναι ένα ψέμα αφού σε κανένα σχολείο ή πανεπιστήμιο που φοίτησε ο  Αϊνστάιν δεν δίδαξε ο Καραθεοδωρής. Πέραν αυτού, ο λαμπρός Έλληνας μαθηματικός ουδέποτε ανέφερε ότι του ανήκε η εν λόγω θεωρία αλλά πάντοτε μιλούσε με τα καλύτερα λόγια προς το Αϊνστάιν, όπως ανέφερε σε συνεντεύξεις της η κόρη του.

************************************************************

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ήταν ένας σπουδαίος μαθηματικός που γεννήθηκε στο Βερολίνο από Έλληνες γονείς. Δυστυχώς, στα μέρη μας, το όνομα του συνδέεται περισσότερο με τον μύθο του Αϊνστάιν παρά με το τεράστιο επιστημονικό έργο που άφησε πίσω του. Ο Καραθεωδορής δεν χρειάζεται κανένα μύθο για να δείξει την προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα.

Η συνέντευξη είναι βέβαια αποκύημα φαντασίας κάποιου δημοσιογράφου. Εικάζεται ότι την έγραψε Κυριάκος Διακογιάννης στα ‘‘Καθαρά και ξάστερα’’ της ‘‘Αυριανής’’ στις 20 Οκτωβρίου 1987.

Έτσι γεννήθηκε ακόμη ένας μύθος για εμάς τους Έλληνες.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (2):

  1. ένα έτσι

    March 4, 2019 at 2:31 pm

    Από τον λαγό και την χελώνα σε μια ψευδεπίγραφη ταυτότητα. Είναι να απορείς πως κάποιοι συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι σε τούτη την χώρα.

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      March 6, 2019 at 8:44 am

      Πολύ μ’ άρεσε το σχόλιο σου.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.