Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Νιώθεις ότι έρχονται Χριστούγεννα;

Πάνε χρόνια που τα Χριστούγεννα περνούν χωρίς να νιώσω τίποτα και αυτό είναι λυπηρές, γιατί τα Χριστούγεννα είναι μέρες αγάπης, χαράς, ανεξαρτήτως θρησκείας. Δεν είναι ανάγκη να είσαι χριστιανός για να νιώσεις πως οι συγκεκριμένες μέρες απλώνουν στον κόσμο όμορφα συναισθήματα.

Δυστυχώς, εγώ δεν το νιώθω εδώ και κάποια χρόνια, έτσι κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, αναζητώ πάντα ένα σημάδι που θα μου δείξει ότι όντως ήρθαν τα Χριστούγεννα, κάτι που θα με σημαδέψει και θα με ξυπνήσει από τον λήθαργο που ζω.

Λοιπόν, αυτό το θεόσταλτο σημάδι ήρθε σε ‘μένα πριν από μερικές βδομάδες, όταν ήμουν στην Πράγα. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είχε ήδη στολιστεί στα γιορτινά  αλλά εγώ δεν ένιωθα κάτι τέτοιο. Μου έλειπε εκείνο το σημάδι και συνέχεια το σκεφτόμουν. Όντως υπάρχει αγάπη ακόμη σ’ αυτόν τον κόσμο που ζούμε;

Το μεσημέρι εκείνης της μέρας πήγα να φάω ένα burger, που για κακή μου τύχη μέσα είχε ένα μικρό κοκαλάκι. Καθώς μασούσα το φαγητό, μάσησα απότομα το κοκαλάκι όπου μου θρυμμάτισε το δόντι.

Με έπιασε η απελπισία και θυμός. Που να βρω τώρα γιατρό να μου φτιάξει το δόντι μου σε μια χώρα που λίγοι μιλούν μια γλώσσα που εσύ ξέρεις να συνεννοηθείς στο περίπου;

Άρχισα να ρωτώ δεξιά και αριστερά για γιατρό αλλά δυστυχώς δεν έβρισκα κάτι. Όσους ιδιώτες πιάσαμε τηλέφωνο, κανείς δεν δεχόταν να με δεχθεί. Εν τέλει μας είπαν για ένα δημόσιο νοσοκομείο έτσι με το GPS του κινητού μου κατάφερα να πάω.

Όταν ήρθε η σειρά μου η οδοντίατρος με ρώτησε “Έχετε ασφάλεια;”. Εγώ της απάντησα πως είμαι τουρίστας και της εξήγησα το ατυχές μου περιστατικό. Της είπα κιόλας πως δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω το οποιοδήποτε ποσό. Η κοπέλα χαμογέλασε και μου είπε “Δυστυχώς δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω αν δεν έχεις ασφάλεια ή αν δεν… κτλ. Μπορώ όμως να του ρίξω μια ματιά και να σε συμβουλέψω να πάρεις ένα χάπι για τον πόνο”.

Η ευγενέστατη κοπέλα είδε την κατάσταση του δοντιού μου και μου είπε: “Να σου πω…. θα στο φτιάξω αλλά δεν θα πεις σε κανένα πως ήρθες εδώ.” Εκείνη την στιγμή ένιωσα μια αγαλλίαση, πραγματικά όμως.

Όταν τελείωσε με το δόντι μου, έβγαλα το πορτοφόλι μου και ρώτησα τι πρέπει να πληρώσω… “Τίποτα δεν έχεις να πληρώσεις. Να περάσεις όμορφα τις διακοπές σου στην Πράγα”. Τότε είδα εκείνο το σημάδι που έψαχνα. Όντως υπάρχει ακόμη αγάπη και συμπόνια στον κόσμο που ζούμε.

Υ.Γ.
Εύχομαι σ’ όλους χρόνια πολλά με υγεία. Πάντα με χαμόγελο στα χείλη.
Ειδικές ευχές να δώσω στον Μιχάλη Κατράκη, Κώστα Πατίνιο και Δημήτρη Σούκουλη για τα βιβλία που εκδώσαν, να είναι καλοτάξιδα αλλά και στον Ιάσωνα Σταυράκη για την ποιητική συλλογή που θα εκδώσει σύντομα. 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (6):

  1. Δημήτρης Σούκουλης

    December 11, 2018 at 2:25 pm

    Σε ευχαριστώ για τις ευχές. Να ταξιδέψουν τα λόγια μας. Να ζεστάνουμε καρδιές. Ευχαριστώ και πάλι!

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      December 12, 2018 at 7:46 am

      Να είσαι καλά Δημήτρη μου. Όπως σου ξανάπα, είναι το μικρότερο που μπορούσα να κάνω για το βιβλίο σου.

      Reply
  2. διονύσης μάνεσης

    December 12, 2018 at 7:21 am

    Είναι κάποιοι άνθρωποι που φοράνε πάντα τα χριστουγεννιάτικα ρούχα τους – υπεράνω θρησκειών κιόλας. Κι αυτοί περνάνε καλύτερα από όλο το σύστημα το πνεύμα των χριστουγέννων. Η στιγμή που συναντιέται το ανθρώπινο) συναίσθημα [γιατρός] με το σύστημα και τους κανόνες [ ασφάλιση μόνο..] και υπερτερεί το συναίσθημα είναι ώρα χριστουγέννων.

    Να είσαι καλά

    ΥΓ. Συμπτωματικά, πριν λίγα χρόνια,σε μέρα αργίας, είχα σπάσει κι εγώ το χέρι μου στην Πράγα. Οι εντυπώσεις μου από το δημόσιο [για τους τουρίστες..] νοσοκομείο που πήγα ήταν εξαιρετικές. Συμπαραστατικοί, βοηθητικοί, αποτελεσματικοί οι γιατροί, χωρίς να ζητάνε τίποτα περισσότερο. Τους θαύμασα, όσο κι αν φαινομενικά μπορεί να παρουσιάζονταν “ουδέτεροι”, χωρίς πολλά λόγια.

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      December 12, 2018 at 7:48 am

      Έχεις δίκαιο Διονύση, το συναίσθημα υπερτερεί πάντοτε του συστήματος και του κανόνα.
      Θέλω να σε ευχαριστήσω ιδιαίτερα που είσαι ενεργό μέλος στο προσωπικό μου blog. Σημαίνει πολλά για ‘μένα να τα διαβάζουν άνθρωποι σαν και ‘σένα.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.