Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Αλμπέρτο Ναχμία: Ο εβραϊκής καταγωγής ποδοσφαιριστής που σκόραρε το πρώτο τέρμα της Εθνικής Ελλάδος

Ο Αλμπέρτο Ναχμία ή Ναμία, ήταν ένας Έλληνας αθλητής, εβραϊκής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1905.

Υπήρξε δρομέας των 100 μέτρων, 400 μέτρων με εμπόδια και σκυταλοδρομίας 4×100, με τον γυμναστικό σύλλογο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Το 1924, λόγω των επιδόσεων του, κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αλλά δεν συμμετείχε λόγω της άρνησης της Ομοσπονδίας Στίβου να συμπεριλάβει αθλητές από την Μακεδονία,στην αποστολή για οικονομικούς λόγους.

Εκτός του στίβου, ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος και πάλι με τα χρώματα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ήταν βασικός στέλεχος της ομάδας του Ηρακλή και από τους καλύτερους δεξιούς  κυνηγούς της Ελλάδας. Με τη φανέλα του Ηρακλή αγωνίστηκε την περίοδο 1924-1936.

Όταν έγινε ο πρώτος επίσημος αγώνος της Εθνικής Ελλάδος, στις 7 Απριλίου του 1929, με την δεύτερη ομάδα της Εθνικής Ιταλίας, ο Αλμπέρτο καλέστηκε να δώσει τον παρόν του. Ο αγώνας έγινε στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως έγραφε η εφημερίδα Ελεύθερον Βήμα, “ο αγώνας θα αποτελέσει σημαντικό σταθμόν εις την ιστορίαν του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι για πρώτη φοράν εμφανίζεται επί του γηπέδου πραγματική εθνική ομάς σχηματισθείσα από ωργανωμένην ποδοσφαιρικήν ομοσπονδίαν”.

Ο αγώνας έληξε 4-1 υπέρ των Ιταλών με τον Αλμπέρτο Ναχμία να σκοράρει το πρώτο και μοναδικό τέρμα. Την επόμενη μέρα η εφημερίδα Μακεδονία, έγραφε “Σήμερα το απόγευμα εν τω Παναθηναικώ γήπεδω η Εθνική ομάς της Ιταλίας ενίκησε την ημετέραν δια τερμάτων 4 έναντι ενός. Το πρώτο ημιχρόνιον έληξε με 1 – 0 υπέρ των Ιταλών. Κατά το δεύτερο ημιχρόνιον οι Ιταλοί επέτυχον έτερα 3 τέρματα έναντι ενός των ημετέρων επιτεύχθεν δια του Ναμία. Διαιτητής του αγώνος ήτο ο Ούγγρος κ. Καν .”

Το 1936 επιλέχθηκε, μαζί με άλλους 18 αθλητές της πόλης, να τρέξει στην πρώτη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ολυμπία στο Μόναχο. Για να μπορέσει να το κάνει αναγκάστηκε να τρέξει ως αθλητής του ΠΑΟΚ  μιας και τα εβραϊκά σωματεία της πόλης (συμμετείχε στον Γ.Σ. Μακαμπή Θεσσαλονίκης) είχαν μποϊκοτάρει την λαμπαδηδρομία σε ένδειξη διαμαρτυρίας των διωγμών κατά των Εβραίων από την Γερμανία.

Κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου θα πάει να πολεμήσει στο ελληνοαλβανικό μέτωπο όπου και τραυματίζεται. Γύρισε τραυματισμένος στην Θεσσαλονίκη και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Πληροφορίες τον θέλουν να μεταναστεύει στο εξωτερικό ενώ υπάρχει και η περίπτωση να πιάστηκε και να εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

photo_zaikosnahmia-first-goalmikti_zaikosbest-zaikos

 

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.