Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Πριν τα ρολόγια υπήρχαν τα κεριά!

Προτού υπάρξουν τα ρολόγια, οι άνθρωποι μετρούσαν την ώρα με διάφορους τρόπους. Πιθανόν, χωρίς να είμαι και σίγουρος, ο πιο διάσημος τρόπος να ήταν με τον ήλιο. Βέβαια ο καιρός δεν έχει πάντα ήλιο έτσι οι άνθρωποι σκαρφίστηκαν άλλους τρόπους για να υπολογίζουν την ώρα όταν δεν είχε ηλιοφάνεια.

Ένας πολύ διάσημος τρόπος και συνάμα αποτελεσματικός ήταν με τα κεριά, που ανακαλύφθηκε στην Κίνα. Αν και κανείς δεν γνωρίζει ποιος τα σκαρφίστηκε και πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, η πρώτη τους αναφορά ήταν το 520 μ.Χ. σε ένα ποίημα του You Jiangu.

Η συσκευή, αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι, αποτελείτο από 6 κεριά που το καθένα βαρούσε 72 pennyweights από κερί. Για να είμαι ακριβείς, το κάθε pennyweight ζυγίζει 1.55517384 γραμμάρια. Το ύψος του κάθε κεριού ήταν 12 ίντζες και το κάθε κερί χωριζόταν με ένα κομματάκι σίδηρο σε 12 ισόποσα μέρη. Έτσι το κάθε κερί έλιωνε κάθε 4 ώρες και κάθε κομματάκι σιδήρου που έπεφτε από το λιώσιμο του κεριού, σήμαινε πως πέρασαν 20 λεπτά!! Όταν έλιωνε ολόκληρο το κερί, άναβαν αμέσως το άλλο έτσι τα 6 κεριά αντιστοιχούσαν σε ένα 24ωρο!

Τα κεριά ήταν πολύ αποτελεσματικά, όσο παράξενα και αν ακούγονται σήμερα, αφού υπάρχουν ένδειξης πως χρησιμοποιούνταν μέχρι τον 10 αιώνα!!

whole-2ClockAncientWorld0041220px-Kerzenuhr

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.