Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Γιατί βάφουμε τα αυγά;

Η πρακτική της διακόσμηση των αυγών, ξεκίνησε από πολύ παλιά αφού πριν 60.000 χρόνια βρέθηκαν στην Αφρική αυγά στρουθοκαμήλου διακοσμημένα σε τάφους.

Σε διάφορες αρχαίους πολιτισμούς, όπως της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας αλλά και της Κρήτης, τα αυγά συνδέονταν με την γέννηση, τον θάνατον αλλά και με την αναγέννηση του ατόμου. Επιπρόσθετα, τα αυγά χρησιμοποιούνταν για να τιμήσουν κάποιον έτσι στους τάφους τους βασιλιάδων έβαζαν χρυσά και ασημένια αυγά.

Όλα αυτά τα έθιμα επηρέασαν τα πρώιμα Χριστιανικά χρόνια και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τους χριστιανούς της Μεσοποταμίας όπου έβαφαν τα αυγά κόκκινα εις μνήμη του αίματος Του Ιησούς που χύθηκε από την σταύρωση. Μετέπειτα τα αυγά συνδέθηκαν και με Την Ανάσταση Του Κυρίου.

Σήμερα τα αυγά βάφονται σε διάφορους χρωματισμούς και σε άλλα περίτεχνα σχήματα αναλόγως χώρας και τοποθεσίας. Στην Κύπρο, παραδοσιακά, τα αυγά βάφονται κόκκινα χρησιμοποιώντας ριζάρι, χυμό από παντζάρια αλλά και παπαρούνες. Οι νεότερες γενεές τα έβαφαν και σε άλλα χρώματα όπως κίτρινα, χρησιμοποιώντας φύλλα αμυγδαλιάς ή κίτρινες μαργαρίτες, πράσινα, χρησιμοποιώντας  μαϊντανό, σπανάκι και κοπανισμένα φύλλα ελιάς αλλά και μελί, χρησιμοποιώντας φλούδες ξερών κρεμμυδιών.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι τα αυγά, παραδοσιακά, βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη και καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.