Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά;

Η προέλευση του εθίμου δεν είναι βέβαιη για τους ιστορικούς έτσι θα αναφερθούμε μονάχα στην πιο αποδεκτή εκδοχή αφού υπάρχουν πάρα πολλές. Η πρώτη αναφορά όμως, που συνδέει τα ψέματα με τη 1η Απριλίου, μας έρχεται από το 1392 και το βιβλίο του Geoffrey Chaucer. Σε μια από τις 24 ιστορίες που έχει το βιβλίο, την “Nun’s Priest’s Tale” μιλάει για την 32η μέρα του Μαρτίου κάτι που δεν έχει βέβαια ο Μάρτιος, εννοώντας εν μέρη την 1η Απριλίου.

Η πιο αποδεχτή εκδοχή απ’ όλες, έχει να κάνει με την πρωτοχρονιά στον Μεσαίωνα, όπου πολλές πόλεις στην Ευρώπη την γιόρταζαν στις 25 Μαρτίου ενώ σε κάποιες πόλεις στην Γαλλία οι εορτασμοί ξεκινούσαν από τις 25 Μαρτίου και κορυφώνονταν την πρωταπριλιά. Όταν ο Κάρολος IV, το 1564, μετέφερε την μέρα της πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου, εκεί εικάζετε ότι ξεκίνησε το έθιμο.

Μέχρις ότου αυτή η τεράστια αλλαγή στην γιορτή διαδοθεί σε ολόκληρη την Γαλλία, κάποιοι πλακατζήδες έστελναν δώρα και προσκλήσεις σε γιορτές που δεν υπήρχαν, σ’ αυτούς που γιόρταζαν τις πρωτοχρονιές άλλες μέρες, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πλάκα. Υπήρχαν κιόλας και οι ιδιότροποι, που αρνούνταν να αλλάξουν την μέρα της πρωτοχρονιάς έτσι οι φάρσες παρατείνονταν για ακόμη περισσότερα χρόνια. Το πείραγμα αυτό έγινε έθιμο και σιγά – σιγά μεταβιβάστηκε και στις άλλες χώρες.

Για χάρη της ημέρας θα ήθελα να αναφέρω κάποιες απ’ τις καλύτερες πλάκες που έγιναν ποτέ. Μια αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα κείμενο οπού αναφερόταν σε μια τρομερή εφεύρεση του Τόμας Έντισον όπου μια μηχανή έκανε το νερό κρασί. Την επόμενη μέρα, οι εταιρείες που ασχολούνταν με τον οίνο, είχαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο! Το 1957, το διάσημο κανάλι BBC, στην εκπομπή Panorama, έδειξε ότι τα μακαρόνια παραγόταν σε δένδρα γι’ αυτό και οι Ιταλοί είχαν πολύ καλή συγκομιδή. Με το πέρας της εκπομπής χιλιάδες έπαιρναν τηλέφωνα για να φυτέψουν μακαρόδενδρο! Κλείνοντας θα αναφερθώ στην περιβόητη φάρσα που έγινε το 1962 στην Σουηδία. Τότε η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη. Ένας τεχνικός καναλιού, ονόματι  Kjell Stensson, ενημέρωσε το κοινό ότι εάν βάλει ένα ύφασμα από νάιλον μπροστά στην τηλεόραση θα βλέπει έγχρωμα!!! Όπως καταλαβαίνετε το αποτέλεσμα ήταν ξεκαρδιστικό!!!

 

Spaghetti_tree_hoax_trans_NvBQzQNjv4Bqm_-n5FblqfCANfWFlDisS07NkwEdWGK9Pdsz0-jXqD8A-2620934-1451569106-5714.jpegfargtv-0-jpg1878edisonfoodSpaghetti-Tree

 

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: