Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Lewis Wickes Hine: Ο φωτογράφος που άλλαξε τις νομοθεσίες που αφορούσαν την παιδική εργασία – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο Lewis Wickes Hine (1874 – 1940) ήταν ένας αμερικανός κοινωνιολόγος και φωτογράφος όπου χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του σαν εργαλεία προκειμένου να πετύχει μεταρρυθμίσεις στις νομοθεσίες που αφορούσαν την παιδική εργασία και γενικά την εκμετάλλευση των παιδιών.

Ξεκίνησε την καριέρα του σαν καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ethical Culture School στην Νέα Υόρκη ενθαρρύνοντας τους μαθητές του να χρησιμοποιούν την φωτογραφία ως εκπαιδευτικό μέσο. Μάλιστα έκανε μαθήματα κοινωνιολογίας στο λιμάνι του Ellis Island, όπου καθημερινά έφταναν χιλιάδες μετανάστες. Εκεί μαζί με τους μαθητές του φωτογράφιζε τους μετανάστες.

Η τριετία 1908 – 1911 ήταν, πιθανώς, η πιο σημαντική στην ζωή του αφού ταξίδεψε σ’ ολόκληρη την Αμερική, για χάρη του National Child Labor Committee (NCLC), φωτογραφίζοντας παιδιά να δουλεύουν σε ορυχεία, εργοστάσια, κ.ά. Οι φωτογραφίες του συγκεκριμένου project ήταν πολύ σημαντικές αφού κατάφερε να επηρεάσουν πάρα πολλές νομοθεσίες, συμπεριλαμβανομένου την Keating-Owen Child Labor Act of 1916.

Το εν λόγω project ήταν πολύ επικίνδυνο για τον Lewis Wickes Hine διότι απειλείτο με βία ή ακόμη και με θάνατο, από τους ανθρώπους που είχαν τις δουλειές, διότι οι φωτογραφίες του έθεταν σε κίνδυνο τις επιχείρησεις τους. Δυστυχώς, αν και γνώριζαν πως ήταν ανήθικο να βάζουν μικρά παιδιά να δουλεύουν, εντούτοις το έκαναν κρυφά. Για να μπορέσει να “τραβήξει” αυτές τις φωτογραφίες κρυβόταν στο πλήθος ή παρουσιαζόταν σαν πωλητής ή σαν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ώστε να ξεγελάσει τους ιδιοκτήτες των δουλειών.

Μετέπειτα ασχολήθηκε και με άλλα project, όπως με τον Ερυθρό Σταυρό και το εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα του κράτους αλλά κανένα δεν είχε την απήχηση που είχαν οι φωτογραφίες για την παιδική εργασία.

Δεν θα ήθελα να γράψω κάτι περισσότερο για τον Lewis Wickes Hine διότι πιστεύω πως “οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους”.

index (12)indexindex (1)index (2)index (3)index (4)index (6)index (7)index (8)index (9)index (10)index (13)index (14)index (15)index (16)index (17)index (18)index (19)index (5)

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (7):

  1. michaliskatrakis

    October 8, 2018 at 1:51 pm

    Εξαιρετική μελέτη και αναφορές για ακόμα μια φορά.
    Ποοοολύ ψωμάκι το “περιθώριο”!
    Keep up!

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      October 11, 2018 at 9:57 am

      Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σου λόγια

      Reply
  2. nefelor

    October 9, 2018 at 4:56 pm

    Μπράβο

    Reply
  3. διονύσης μάνεσης

    October 10, 2018 at 11:01 am

    Τότε που οι φωτογραφίες είχαν τη δύναμη να αλλάζουν τον κόσμο.. Έχει και τα καλά της η αφθονία, κάποια πράγματα, πάντως, έχουν χάσει τη δυναμική τους. (Θα γίνω μονότονος αν κάθε φορά σε επιχαίρω για το ωραίο θέμα σου..) 🙂
    Χαιρετισμούς

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      October 11, 2018 at 9:58 am

      Σε χαιρετώ και πάλι διονύση. Πολύ σωστά τα είπες. Κάποια πράγματα έχουν χάσει τη δυναμική τους ενώ κάποια άλλα απέκτησαν δύναμη…

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.