Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Προπαγανδιστικές postcards ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών – Φωτογραφικό άλμπουμ

Το κείμενο μας σήμερα έχει να κάνει με μια συλλογή από postcards, που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 1900 με 1914 περίπου, στην Μ. Βρετανία και αφορούσαν τα δικαιώματα των γυναικών. Οι card postal αν και φαίνονται αστείες εκ πρώτης όψεως εντούτοις δεν είναι αφού δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα.

Στο γύρισμα του 20ου αιώνα οι άνδρες αντιδρούσαν στο γεγονός πως οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα έτσι δημοσιεύαν αυτές τις κωμικές postcards όπου μέσω αυτών έκαναν προπαγάνδα στους άντρες.

Το χρονικό που αντέδρασαν οι άντρες, δεν ήταν τυχαίο. Την τότε εποχή υπήρχαν οι Suffragettes, όπως τις ονόμαζαν, όπου ήταν γυναίκες ενταγμένες σε διάφορες οργανώσεις που αγωνίζονταν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Προτού σας αφήσω να “θαυμάσετε” τις προκλητικές postcards να αναφέρω πως ο όρος Suffragettes αναφερόταν σε γυναίκες που ζούσαν στην Μ. Βρετανία και ήταν μέλη του Social and Political Union (WSPU) (1903–1917).

vintage-postcards-warn-against-womens-rights-22vintage-postcards-warn-against-womens-rights-23vintage-postcards-warn-against-womens-rights-2vintage-postcards-warn-against-womens-rights-7vintage-postcards-warn-against-womens-rights-3vintage-postcards-warn-against-womens-rights-4vintage-postcards-warn-against-womens-rights-5vintage-postcards-warn-against-womens-rights-6vintage-postcards-warn-against-womens-rights-8vintage-postcards-warn-against-womens-rights-9vintage-postcards-warn-against-womens-rights-10vintage-postcards-warn-against-womens-rights-11vintage-postcards-warn-against-womens-rights-12vintage-postcards-warn-against-womens-rights-13vintage-postcards-warn-against-womens-rights-14vintage-postcards-warn-against-womens-rights-15vintage-postcards-warn-against-womens-rights-16vintage-postcards-warn-against-womens-rights-19vintage-postcards-warn-against-womens-rights-21

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

  1. Stavie

    January 6, 2018 at 11:52 am

    Δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι παραπάνω card postal δε θα μπορούσαν να κυκλοφορούν και σήμερα, αφού οι αντιλήψεις (σε πολλές περιπτώσεις) παραμένουν ίδιες, ειδικά στο άκουσμα της λέξης “φεμινισμός”…

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      January 6, 2018 at 5:02 pm

      Καλησπέρα Stavie και ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Όντως θα μπορούσε να υπάρξουν και σήμερα αυτές οι card postal αλλά δεν θα είχαν εκείνον τον αντίκτυπο που είχαν τότε. Σήμερα είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα αλλά όχι σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κάπου είναι πολύ καλά π.χ. Σκανδιναβικές χώρες και αλλού είναι ακόμη πιο πίσω π.χ. Αραβικός κόσμος. Ο φεμινισμός σήμερα έχει παρεξηγηθεί από άντρες και γυναίκες και το πραγματικό νόημα έχει χαθεί πιστεύω. Δυστυχώς.

      Reply
  2. efge63

    February 9, 2018 at 11:52 am

    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!

    Σήμερα έχουμε τις Pussy Riot τις σύγχρονες σουφραζέτες, οι φεμινίστριες της εποχής μας. Αυτές και οι Femen αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών με τρόπους θεαματικούς και προκλητικούς, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή και να εισακουστούν, να περάσουν το μήνυμά τους!

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      February 9, 2018 at 6:12 pm

      Χάθηκαν οι φεμινίστριες με αγνές ιδέες

      Reply
      • efge63

        February 9, 2018 at 6:42 pm

        Μας κληροδότησαν μιαν ιστορία για να εγγράψουμε ως συνέχεια τη δική μας παρουσία, μας έδωσαν μια πυξίδα για να βρίσκουμε το δρόμο μας σε έναν κόσμο που παραμένει αφόρητα σεξιστικός και άνισος κι ένα διαρκές κίνητρο να επανοικειοποιηθούμε τον φεμινισμό ως ταυτοτικό στοιχείο της ύπαρξης μας.

        Αν βρεις χρόνο διάβασε όλο το άρθρο εδώ……https://tomov.gr/2017/02/23/%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82/

        Καλό βράδυ !!!!

        Reply
        • Chris.Pinturicchio

          February 11, 2018 at 9:01 am

          Το διάβασα. Ενδιαφέρον κείμενο με πολύ όμορφες πληροφορίες. Ο φεμινισμός είναι παρεξηγημένος σήμερα. Χάθηκε κάπου η μπάλα. Αλλού ξεκίνησε και αλλού πάει… Μεγάλη κουβέντα όμως για να την κάνεις μέσω του blog!

          Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.