Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Aντώνης Χριστοφορίδης: Ο άγνωστος Έλληνας μποξέρ

Ο Αντώνης Χριστοφορίδης γεννήθηκε στην Μερσίνα της Μικράς Ασίας το 1917. Από μικρός ανακαλύπτει το ταλέντο του στην πυγμαχία, αφού νίκησε έναν νταή συμμαθητή του που είχε παρακολουθήσει μαθήματα πυγμαχίας και τον προκαλούσε.

Ασχολήθηκε με το άθλημα ερασιτεχνικά στην Ελλάδα πριν μεταβεί στην Γαλλία για να ασχοληθεί επαγγελματικά. Ο Αντώνης έδωσε πολλούς αγώνες παίρνοντας σημαντικές νίκες, γεγονός που το κάνουν διάσημο. Στις 14 Νοεμβρίου 1938 του δίδεται ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης μέσων βαρών ενάντια στον Ολλανδό Bep van Klaveren. Μετά από σκληρό ματς θα καταφέρει να φύγει με τον τίτλο. Δυστυχώς θα τον χάσει στο επόμενο ματς αφού θα σπάσει το χέρι του κατά την διάρκεια του αγώνα.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1941 θα αγωνιστεί και πάλι για τίτλο, αυτή την φορά για τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών. Θα καταφέρει να νικήσει στα σημεία, με ομόφωνη απόφαση, τον Αμερικάνο Melio Bettina. Τον τίτλο δυστυχώς θα τον χάσει μετά από 3 αγώνες.

Σημαντικότερος του αγώνας ήταν ενάντια στον Γερμανό Gustav Eder. Ο αγώνα έγινε υπό το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Αντώνης τον αναγκάζει να φύγει στην μέση αφού αφήνει τον Gustav Eder φαρδύ πλατύ στο καναβάτσο.

Το 1947 θα αποσυρθεί από το άθλημα. Στις 31 Οκτωβρίου 1985 θα αφήσει την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.