Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Δημήτρης Λιαντίνης – Ο άνθρωπος πεθαίνει

Πέθανε ο θεός σημαίνει πέθανε ο δάσκαλος

Ποιος μας ακούει εμάς; Είμαστε σήμερα εδώ 20 δάσκαλοι και τον καθένα από εσάς αύριο θα τον ακούνε 20 άτομα στο σχολείο του. Όταν εμφανίζεται στην τηλεόραση ο δημοσιογράφος, ο αμόρφωτος και ο ανεύθυνος, και απευθύνεται σε 2 εκατομμύρια. Αυτοί είναι οι δάσκαλοι, αυτοί διδάσκουν σήμερα, αυτοί  διαμορφώνουν τη νέα αγωγή, διαμορφώνουν τις νέες γενεές.

Πέθανε το βιβλίο

Ποιος διαβάζει σήμερα βιβλία; Έχουμε την τηλεόραση και τα βλέπουμε όλα έτοιμα. Έχουμε το θέαμα και διασκεδάζουμε. Ξέρετε τι φοβερό κακό είναι αυτό για τον άνθρωπο;

Πού βρίσκεται το μυστικό του βιβλίου; Το μυστικό του βιβλίου είναι ότι διαβάζοντας μία σελίδα συνοδεύεσαι με την ανάγκη να μάθεις. Αυτό είναι που λέμε το πολιτικό σύνδρομο. Αυτό το στοιχείο έχει εξαφανιστεί από τα θεάματα και τα ακροάματα. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος μένει σε μία επιφάνεια, μία εντελώς επιπόλαιη ημιμάθεια.

Πέθανε ο ποιητής

Ο Γιώργος Σεφέρης αναφέρει χαρακτηριστικά μια φράση του Friedrich Hölderlin (1770-1843): “Κι οι ποιητές τί χρειάζονται σ’ έναν μικρόψυχο καιρό;”  Σήμερα όλοι είμαστε ποιητές αλλά ποίηση δεν γίνεται. Χάθηκε ο ποιητής. Πέθανε ο ποιητής. “Τώρα που κανείς δεν πενθεί τα αηδόνια και όλοι γράφουν ποιήματα”, θα πει πολύ νωρίς ο Οδυσσέας Ελύτης.

Το άλλο πέθανε; Πέθανε ο έρwτας.

Αυτά τα πορνοβίντεο που βλέπουμε κάθε βράδυ για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους λόγους. Αυτό είναι το τραγούδι των Σειρήνων που το ακούγανε οι σύντροφοι [του Οδυσσέα] και γέμιζε από κάτω ο τόπος κόκαλα.

Που οδηγεί όλο αυτό; Πόσο τελικά εκφυλίζει τον άνθρωπο σε σχέση με αυτό το υπέροχο φαινόμενο, τον έρωτα;

Πέθανε το σώμα, ο αθλητισμός.

Τι είναι όλα αυτά τα πράγματα που βλέπουμε; Τα στάδια και τα γήπεδα και οι χουλιγκάνοι; Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. Δεν θυμίζει το Κολοσσαίο της Ρώμης; Για να ξεχνιέται ο άνθρωπος. ’Οπου και να πάτε ακούτε να συζητούν για ποδόσφαιρο: στα κουρεία, στα μαγαζιά, στα ταξί κ.τ.λ.

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι πέθανε ο θεός.

Ο θεός δεν πέθανε. Ο άνθρωπος πεθαίνει.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.