Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η φορεσιά των γιατρών της πανούκλας

Όταν η πανούκλα (λέγεται και πανώλη ή Μαύρος Θάνατος) έσπερνε τον θάνατο σε Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, κάπου στα μέσα του 1300 μ.Χ., οι γιατροί προσπαθούσαν να βρουν διάφορους τρόπους ώστε να εξετάζουν με ασφάλεια τους ασθενείς και να μην μολύνονται από την αρρώστια.

Αν και δοκίμασαν διάφορα οι γιατροί, ώστε να εξασφαλίσουν την προσωπική τους υγεία, την λύση την έδωσε ο Γάλλος ιατρός Charles de l’Orme, όπου το 1630 κατασκεύασε και χρησιμοποίησε στην Νάπολι την συγκεκριμένη στολή, που ονομαζόταν plague suit. Αν και εμφανισιακά φαινόταν αστεία και συνάμα τρομαχτική, σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, της τότε εποχής, έκανε καλά την δουλειά της.

Ήταν κατασκευασμένη από κερί και φοριόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μένει καμιά περιοχή του σώματος ακάλυπτη. Όσον αφορά την μάσκα, ήταν δερμάτινη και φοριόταν για να καλύπτει το πρόσωπο. Το ράμφος, που υπήρχε στην θέση της μύτης, ήταν 20-30 πόντους μακρύ και αποσκοπούσε στο να κρατεί οποιαδήποτε σωματίδια μακριά απ’ τους πνεύμονές του.

Αν και ιστορικά η στολή απεδείχθη κακή στην χρήση της, αφού οι γιατροί συνέχιζαν να μολύνονται και να πεθαίνουν, ο Charles de l’Orme δεν μολύνθηκε ποτέ και πέθανε σε ηλικία 94 χρονών!

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (2):

  1. Doctor Jimmy

    March 19, 2020 at 3:52 pm

    Αυτές οι στολές είναι λες και έχουν ξεπηδήσει από κάποια ταινία τρόμου – δηλαδή έβλεπες μπροστά σου έναν τέτοιο τύπο και έλεγες “α να ο άνθρωπος που θα με θεραπεύσει;”. Scary times.

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      March 19, 2020 at 5:25 pm

      Δεν έχεις και άδικο η αλήθεια να λέγεται 🙂

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.