Καλαμαράς – Μικρό ιστορικό

Η λέξη προέρχεται από το καλαμάρι που είναι το μελανοδοχείο. Είναι λατινική και προέρχεται από το calamaria που προήλθε από την αρχαίο κάλαμος.

Συνδέθηκε γρήγορα με τους γραμματισμένους αφού όποιος είχε καλαμάρι στο σπίτι του θεωρείτο μορφωμένος.

Στην Ελλάδα έλεγαν καλαμαράδες ειρωνικά τους λόγιους γιατί ζούσαν μια αποστασιοποιημένη ζωή από το υπόλοιπο κόσμο.

Στην Κύπρο, παλαιότερα, καλαμαράες (χωρίς το δ) λέγαμε τους γραμματισμένους γιατί στις αρχές του 1900, το νησί είχε ανάγκη για καθηγητές σε επίπεδο γυμνασίου/λυκείου έτσι έρχονταν από την Ελλάδα να διδάξουν. Τρανό παράδειγμα ήταν πως οι γυμνασιάρχες του παγκύπριου γυμνασίου Κύπρου, από το 1893 μέχρι το 1936, ήταν από την Ελλάδα.

Σήμερα η σημασία άλλαξε και εννοούμε τον οποιοδήποτε που κατάγεται από την  Ελλάδα ή που καλαμαρίζει, που μιλάει την κοινή Ελληνική.

Previous Post
Next Post

8 Comments

 • Καλαμαράδες είναι κι αυτοί που γράφουν σχόλια στις ωραίες αναρτήσεις. Μπορεί να μην τα γράφουν με καλάμι, μπορεί καμιά φορά και να έχουν ..καβαλήσει το καλάμι! 🙂

  Τα φιλιά μας

  • Διονύση μου καλησπέρα. Το κείμενο ήταν για όλους αυτούς που μας παρακολουθούν από την πανέρμορφη Ελλάδα 🙂 Να ‘σαι καλά και πάλι για το σχόλιο σου

 • Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη αυτή στην Κύπρο -καθώς τυγχάνει να την έχω επισκευτεί αρκετές φορές. Ήταν το 2003, μπαίνω παραμονή πρωτοχρονιάς σε ένα κατάστημα ρούχων με μία φίλη κυπραία και με το που αρχίζω να εξηγώ τι θέλω λέει η πωλήτρια στη φίλη μου, μα εν καλαμαρού η φίλη σου;
  Επίσης αληθεύει πως όταν ένας κύπριος καλαμαρίζει τον θεωρούν κάπως pretentious?

 • Καλησπέρα katinaki. Ναι στην Κύπρο αυτός που καλαμαρίζει θεωρούν ότι το παίζει αφ΄ υψηλού. Αυτό βέβαια είναι περισσότερο για τους κύπριους που το κάνουν και όχι για τους καλαμαράες!

 • Αρκετές φορές σε παρέα με Κυπρίους όταν ερχόμουν και συναντούσαμε φίλους τους, άκουγα αυθόρμητα την λέξη “καλαμαρού;” και μετά έπεφταν βροχή τα συγγνώμη… Το διασκέδαζα,,,???

  • Πολλοί έλληνες δεν γνωρίζουν τι πάει να πει καλαμαράς και νομίζουν πως είναι κάτι σαν αστείο των κυπρίων. Αντιθέτως όμως!

   Ευχαριστώ για το σχόλιο Μαρίνα!
   Καλή σας μέρα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: