Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ήρθαν Μάγοι φέραν δώρα – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Στον Χριστιανισμό, οι Βιβλικοί Μάγοι γνωστοί και ως οι Τρεις Σοφοί, είναι διακεκριμένοι ξένοι που επισκέπτονται τον Ιησού μετά τη γέννησή του, φέρνοντας δώρα ως φόρο τιμής.

Εμφανίζονται μόνο στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, το οποίο αναφέρει ότι ήρθαν από την ανατολή για να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα βασιλέα των Ιουδαίων.

Τοῦ   δὲ   Ἰησοῦ   γεννηθέντος ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας ἐν ἡμέραις Ἡρώδου τοῦ βασιλέως, ἰδοὺ μάγοι ἀπό ἀνατολῶν παρεγένοντο εἰς Ἱεροσόλυμα λέγοντες• ποῦ ἐστιν ὁ τεχθείς βασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων; εἴδομεν γὰρ αὐτοῦ τὸν ἀστέρα ἐν τῇ ἀνατολῇ καὶ ἤλθομεν προσκυνῆσαι αὐτῷ

Κατά Ματθαίον (β΄1-2)

Τα ονόματά τους, οι καταγωγές τους, οι εμφανίσεις τους και ο ακριβής αριθμός τους δεν αναφέρονται και προέρχονται από τις εικασίες ή τις παραδόσεις των μεταγενέστερων Χριστιανών. Στον Δυτικό Χριστιανισμό, συνήθως θεωρείται ότι ήταν τρεις, αντιστοιχώντας σε κάθε δώρο. Στον Ανατολικό Χριστιανισμό, ειδικά στις Συριακές εκκλησίες, συχνά αριθμούν δώδεκα.

Το μυστήριο των ταυτοτήτων και της καταγωγής των Μάγων, σε συνδυασμό με τη θεολογική τους σημασία, τους έχει κάνει εξέχουσες μορφές στην Χριστιανική παράδοση. Τιμώνται ως άγιοι ή ακόμα και μάρτυρες σε πολλές Χριστιανικές κοινότητες και είναι το θέμα πολλών έργων τέχνης, θρύλων και εθίμων.

Οι γιορτές που τιμούν την άφιξη των Μάγων παραδοσιακά αναγνωρίζουν μια διάκριση μεταξύ της ημερομηνίας της άφιξής τους και της ημερομηνίας της γέννησης του Ιησού. Η αφήγηση που δίνεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, δεν αναφέρει ότι ήταν παρόντες τη νύχτα της γέννησης. Μνημονεύει απλώς ένα γεγονός σε μη προσδιοριζόμενο χρόνο μετά τη γέννηση του Χριστού. Σε αυτό οι Μάγοι επισκέπτονται το βρέφος σε ένα σπίτι (οἰκίαν) και όχι σε σπήλαιο-στάβλο, ενώ μόνο η μητέρα του είναι παρούσα.

ἱ δὲ ἀκούσαντες τοῦ βασιλέως ἐπορεύθησαν, καὶ ἰδοὺ ὁ ἀστὴρ ὃν εἶδον ἐν τῇ ἀνατολῇ προῆγεν αὐτοὺς ἕως ἐλθὼν ἐστάθη ἐπάνω οὗ ἦν τὸ παιδίον.  ἰδόντες δὲ τὸν ἀστέρα ἐχάρησαν χαρὰν μεγάλην σφόδρα. καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ Μαρίας τῆς μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ, καὶ ἀνοίξαντες τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν προσήνεγκαν αὐτῷ δῶρα, χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν.

Κατά Ματθαίον (β 9-11)

Αυτός είναι και ο λόγος που η επίσκεψη των Μάγων τιμάται στις περισσότερες Δυτικές Χριστιανικές εκκλησίες ξεχωριστά από τα Χριστούγεννα. Η επίσκεψη τους είναι μέρος των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, που ολοκληρώνει τις δώδεκα ημέρες των Χριστουγέννων. Την ημερομηνία αυτή οι Μάγοι τιμώνται επίσης ως άγιοι. Η Ανατολική Ορθόδοξη και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζουν την επίσκεψη των Μάγων την ίδια ημερομηνία με τα Χριστούγεννά.

Τα δώρα που έφεραν, αναφέρονται ρητά στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, χρυσός, λιβάνι και σμύρνα. Για αυτά, υπάρχουν διάφορες θεωρίες και ερμηνείες για την σημασία και τον συμβολισμό τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το λιβάνι και τη σμύρνα.

Αρχικά, και τα τρία δώρα είναι συνηθισμένες προσφορές και δώρα που δίνονται σε έναν βασιλιά. Η σμύρνα χρησιμοποιείται ως έλαιο χρίσματος, το λιβάνι ως άρωμα και ο χρυσός ως πολύτιμο μέταλλο. Είχαν πνευματική σημασία επίσης αφού ο χρυσός είναι σύμβολο της βασιλείας στη γη, το λιβάνι ως σύμβολο της θεότητας και η σμύρνα ως σύμβολο του θανάτου.

Κλείνοντας, να αναφέρω πως πολλοί μελετητές θεωρούν ότι τα δώρα ήταν μάλλον ιατρικά παρά πολύτιμο υλικό για φόρο τιμής.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.