Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ο Bob Dylan για την ευαισθησία, την ακεραιότητα και την μουσική ως όργανο αλήθειας

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Bob Dylan με τον Jonathan Cott το 1977, πραγματεύεται με την ευαισθησία, την έννοια της ακεραιότητας αλλά και την μουσική ως όχημα της αλήθειας.

Στη προλόγηση του, που δημοσίευσε στο βιβλίο Collection Listening: Interviews, 1970–1989 αναφέρει για τον Dylan:

Τα τραγούδια του είναι θαύματα, οι τρόποι του μυστηριώδεις και ανεξιχνίαστοι. Με λόγια και μουσική, έχει αφυπνίσει, και ως εκ τούτου αλλάξει, την εμπειρία μας για τον κόσμο. Σε δηλώσεις του («Αυτός που δεν είναι απασχολημένος με το να γεννιέται είναι απασχολημένος με το να πεθαίνει») και κατ’ εικόνα («Τα όνειρά μου είναι φτιαγμένα από σίδερο και ατσάλι / Με ένα μεγάλο μπουκέτο / Από τριαντάφυλλα που κρέμονται κάτω / Από τον ουρανό στο έδαφος») έχει κρατήσει ζωντανή την ιδέα του ποιητή και καλλιτέχνη– το οραματικό μάτι του πολιτικού σώματος – διατηρώντας παράλληλα τον εαυτό του ανοιχτό σε μια αντίληψη της τέχνης που αγκαλιάζει και σέβεται εξίσου τον Charles Baudelaire, τον Charley Patton, τον Arthur Rimbaud και τον Smokey Robinson.

Συζητώντας για την ταινία του Renaldo and Clara, ο Dylan αναφέρει ότι για να είσαι ακέραιος, πρέπει να υπάρχει γυμνή αποξένωση του εσωτερικού εαυτού ενάντια στον εξωτερικό εαυτό.

Τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι ο μεγάλος δικτάτορας. […] Δεν μπορείς να είσαι σκλάβος των συναισθημάτων σου. Αν είσαι σκλάβος των συναισθημάτων σου, εξαρτάσαι από τα συναισθήματά σου και ασχολείσαι μόνο με το συνειδητό μυαλό σου… Πρέπει να είστε πιστοί στο υποσυνείδητο, το ασυνείδητο, το υπερσυνείδητο – καθώς και στο συνειδητό σας. Η ακεραιότητα είναι μια πτυχή της ειλικρίνειας. Έχει να κάνει με το να γνωρίζεις τον εαυτό σου.

Σχετικά με την ευαισθησία αναφέρει:

Πρέπει να είσαι ευάλωτος για να είσαι ευαίσθητος στην πραγματικότητα. Και για μένα το να είσαι ευάλωτος είναι απλώς ένας άλλος τρόπος να πεις ότι δεν έχεις τίποτα άλλο να χάσεις. Δεν έχω τίποτα άλλο εκτός από σκοτάδι να χάσω. Είμαι πολύ πέρα από αυτό.

Χρόνια μετά που ο Aldous Huxley αναφέρθηκε στην μουσική ως την ευλογία που βρίσκεται στην καρδιά των πραγμάτων ο Dylan την χρησιμοποιεί ως υπέρτατο όργανο αποκάλυψης

Η μουσική είναι αληθινή… Η μουσική προσελκύει τους αγγέλους στο σύμπαν.

Φωτογραφίες: Barry Feinstein

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.