Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

François-Frédéric Boissonnas – Η σχέση του με την Ελλάδα – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο François-Frédéric Boissonnas ήταν Ελβετός φωτογράφος που γεννήθηκε το 1858 στην Γενεύη.

Μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας από πολύ νωρίς αφού ο πατέρας του, Henri-Antoine, είχε στούντιο.

Μέσω των βιβλίων αγάπησε την Ελλάδα, έτσι από το 1903 μέχρι το 1933 πραγματοποίησε πάρα πολλά ταξίδια φωτογραφίζοντάς κάθε γωνιά της, παρουσιάζοντας την συνέχεια της χώρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Υπήρξε ο πρώτος που κατέγραψε ανάβαση στον Όλυμπο, μαζί με τον ιστορικό τέχνης Daniel Baud-Bovy, έχοντας για βοήθεια τον κυνηγό αγριοκάτσικων Χρήστου Κάκκαλο, από το Λιτόχωρο.

Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα θεωρείτο ένα από αυτά τα νεκρά αστέρια, του οποίου οι ακτίνες φτάνουν σε εμάς μέσα στους αιώνες που πέρασαν. Κάποιος πρέπει να κατηγορήσει τους αρχαιολόγους, ή τους ιστορικούς τέχνης. Δεν είδαν τίποτα άλλο παρά τα ερείπια… Το σχέδιό μας ήταν να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τη λαμπρότητα των αρχαίων μνημείων, αλλά και να ξαναζήσουμε τα τοπία που τα περιβάλλουν, τους ανθρώπους, που είναι οι καθημερινοί τους μάρτυρες.

Λόγια του Daniel Baud-Bovy για την συνεργασία του με τον Boissonnas.

Στα λευκώματα που δημοσίευσε κατάφερε να συνδυάσει την κλασική αρχαιότητα με την επαρχιακή ελληνική λαογραφία βοηθώντας ιδιαίτερα την προβολή της χώρας.

Το έργο του θεωρείται καθοριστικό για την φωτογραφία στην Ελλάδα αφού είναι το κεντρικό πρόσωπο στη μετάβαση από τις προσεγγίσεις του 19ου αιώνα σε μια πιο σύγχρονη φωτογραφία των αρχαιοτήτων.

Πέθανε στην γενέτειρα του, το 1946, σε ηλικία 88 ετών.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.