Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Hippolyte Bayard – Η ιστορία της πρώτης σκηνοθετημένης αυτοκτονίας – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο Hippolyte Bayard ήταν Γάλλος φωτογράφος που γεννήθηκε τον Ιανουάριου του 1801.

Πειραματιζόταν αρκετά με την φωτογραφία μέχρι που ανέπτυξε δική του μέθοδο που την ονόμαζε direct positive process. Έκθετε το χαρτί (χλωριούχο άργυρο) στο φως, όπου το μετέτρεπε σε μαύρο. Στη συνέχεια το εμπότιζε με ιωδιούχο κάλιο πριν το εκθέσει στην κάμερα. Μετά την έκθεση, το έπλενε σε λουτρό υποθειώδους σόδας και το αποξήρανε.

Η εικόνα που πρόκυπτε ήταν μοναδική και δεν μπορούσε να αναπαραχθεί. Λόγω της ευαισθησίας του χαρτιού στο φως, χρειαζόταν δώδεκα λεπτά περίπου. Οι άνθρωποι που έβγαζαν φωτογραφία καλούνταν να κλείσουν τα μάτια προκειμένου να εξαλείψουν την κακή ποιότητα που προκαλείτο από το ανοιγοκλείσιμο και τη μετακίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια της μακράς έκθεσης, γι’ αυτό τον λόγο ήταν πιο εύκολο να φωτογραφίζει κτίρια, τοπία.

O Bayard ήθελε να ανακοίνωση την εφεύρεση του στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών αλλά πείστηκε να αναλάβει την διαδικασία από τον François Arago, που ήταν φίλος του Louis Daguerre, που εφηύρε την αντίπαλη διαδικασία daguerreotype.

Η αναβολή είχε ως αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί  ως ένας από τους τους κύριους εφευρέτες της φωτογραφίας. Τελικά, έδωσε λεπτομέρειες για την μέθοδο του τον Φεβρουάριο του 1840 με αντάλλαγμα χρήματα για αγορά καλύτερου εξοπλισμού.

Ως αντίδραση στην αδικία που είχε υποστεί, ο Bayard δημιούργησε την πρώτη σκηνοθετημένη φωτογραφία, Self Portrait as a Drowned Man όπου προσποιείται ότι αυτοκτόνησε. Στο πίσω μέρος της φωτογραφία έγραψε.

Το πτώμα που βλέπετε εδώ είναι αυτό του M. Bayard, εφευρέτη της διαδικασίας που μόλις σας παρουσιάστηκε. Από όσο γνωρίζω αυτός ο ακούραστος πειραματιστής ασχολείται εδώ και τρία χρόνια περίπου με την ανακάλυψή της. Η κυβέρνηση, η οποία υπήρξε υπερβολικά γενναιόδωρη με τον κύριο Daguerre, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τον κύριο Bayard, και ο φτωχός άθλιος πνίγηκε. Ω οι ιδιοτροπίες της ανθρώπινης ζωής….! Βρίσκεται στο νεκροτομείο εδώ και αρκετές ημέρες και κανείς δεν τον έχει αναγνωρίσει ή διεκδικήσει. Κυρίες και κύριοι, καλύτερα να περάσετε φοβούμενοι μπας και προσβάλλετε την αίσθηση της όσφρησης, γιατί όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, το πρόσωπο και τα χέρια του κυρίου αρχίζουν να αποσυντίθενται.

Πέραν της αδικίας, υπήρξε ο πρώτος που έκανε δημόσια έκθεση φωτογραφίας τον Ιούνιο του 1939 ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Γαλλικής φωτογραφικής εταιρείας.

Πέθανε τον Μάιο του 1887.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.