Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

We Are the World – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Η ιστορία του “We Are the World”, ξεκίνησε από τον Harry Belafonte τα Χριστούγεννα του 1984, όταν άκουσε το “Do They Know It’s Christmas?”, από τους Band Aid, μια φιλανθρωπική μπάντα, που ένωσαν τις φωνές τους προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για τον λιμό στην Αιθιοπία (1983 – 1985).

Ο Belafonte θέλησε να υιοθετήσει την πράξη έτσι επικοινώνησε με τον μουσικό μάνατζερ Ken Kragen ζητώντας του να τον βοηθήσει. Ήθελε να μαζέψει χρήματα για τους άπορους στην Αφρική αλλά και την εξάλειψη της πείνας στη χώρα του.

Ο Ken Kragen θεώρησε την ιδέα εξαιρετική έτσι άρχισε να “κλείνει” καλλιτέχνες που ήθελαν να συμμετάσχουν. Οι πρώτοι ήταν οι Lionel Richie και Kenny Rogers.

Επιπλέον, προσέγγισε τον Stevie Wonder μιας και ήθελε να προσθέσει τραγουδιστές με μεγαλύτερο μουσικό κοινό. Παραγωγός του τραγουδιού επιλέχθηκε ο Quincy Jones. Η μπάντα θα ονομαζόταν USA for Africa (United Support of Artists).

Ο Quincy Jones θέλησε και αυτός να προσθέσει κάποιους καλλιτέχνες έτσι τηλεφώνησε στον Michael Jackson, Αυτός δεν ήθελε απλά να τραγουδήσει αλλά και να γράψει το τραγούδι, κάτι που έγινε.

Οι τραγουδιστές που μαζεύτηκαν ήταν οι Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles, Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Mario Cipollina, Johnny Colla, Sheila E., Bob Geldof Bill Gibson, Chris Hayes, Sean Hopper, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Waylon Jennings, Bette Midler, John Oates, Jeffrey Osborne, Smokey Robinson και οι The Pointer Sisters.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1985 έγινε η ηχογράφηση του τραγουδιού στο Lion Share Recording Studio της Καλιφόρνιας. Οι ηχογραφήσεις κράτησαν 6 μέρες. Στις 7 Μαρτίου κυκλοφόρησέ κάνοντας τρομερή εντύπωση στο κοινό.

Το μουσικό εγχείρημα του Belafonte πώλησε περισσότερους από 20 εκατομμύρια δίσκους μαζεύοντας 63 εκατομμύρια δολάρια τα οποία δόθηκαν σε χώρες της Αφρικής όπως Σουδάν, Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο, Τανζανία, Μαλί, Μοζαμβίκη κ.ά.

Και όλα αυτά χάρη στην καλή πρόθεση του Harry Belafonte…

Υστερόγραφο:
Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τον Michael Jackson. Η συμβολή του στο τραγούδι “We Are the World” είχε μια πολύ σημαντική επίδραση στη ζωή μου. Είμαι 50 τώρα, αλλά πριν από 25 χρόνια, όταν ζούσα στην Αντίς Αμπέμπα, της Αιθιοπία, περνούσαμε πολύ άσχημα λόγω της μεγάλης ξηρασίας και της πείνας. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν και πολλοί περισσότεροι πέθαναν. Γύρω στο 1 εκατομμύριο άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το 1984, όταν ο Michael Jackson, μαζί με άλλους κορυφαίους μουσικούς, έκανε το τραγούδι «We Are the World», για να συγκεντρωθούν χρήματα για την Αφρική, λάβαμε μεγάλη βοήθεια και ήμουν ένας από εκείνους που επωφελήθηκαν από αυτό. Το αλεύρι που διανεμήθηκε στα θύματα του λιμού ήταν διαφορετικό από τα συνηθισμένα που αγοράζαμε από την αγορά. Με αυτό ψήναμε ένα τέλειο ψωμί. Ήταν πολύ μαλακό και νόστιμο. To ονομάσαμε Michael Bread από τον μεγάλο καλλιτέχνη Michael Jackson. Όταν έχεις τέτοιες δύσκολες εποχές ξεχνάς ποτέ γεγονότα όπως αυτό;

Elias Kifle Maraim Beyene
Αιθιοπία

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.