Οι Selk’nam ήταν ιθαγενείς που κατοικούσαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Tierra del Fuego (Γη του Πυρός).
Ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στην Tierra del Fuego, πριν την ανακάλυψη της από τους Ευρωπαίους. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα η φυλή αριθμούσε 4000 άτομα, σε αντίθεση με το 1930, που είχε μόνο 100.
Ο λόγος της μείωσης τους οφείλεται στον “ενδιαφέρον” που έδειξαν για την συγκεκριμένη περιοχή, διάφορες χώρες, όπως Αγγλία, Γαλλία, Χιλή, Αργεντινή, όπου για χάρη των δικών τους συμφερόντων, όπως εξεύρεση χρυσού, άρχισαν να τους καταδιώκουν αλλά και να τους στέλνουν στην Ευρώπη σαν εκθέματα σε ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους.
Επειδή η εξόντωση τους δεν ήταν εύκολη, μίσθωσαν διάφορους εκτελεστές που πληρώνονταν για κάθε αυτί ή χέρι που παρουσίαζαν. Βλέποντας όμως πως ούτε μ’ αυτό δεν άφηναν τους τόπους τους, διέταζαν να παρουσιάζουν το κεφάλι τους για να πληρωθούν. Μάλιστα, το κεφάλι μιας γυναίκας πλήρωνε περισσότερο από του άντρα.
Όπως συνέβη με άλλες φυλές, σχεδόν ξεκληρίστηκαν, αφού σήμερα δεν υπάρχει κανένας καθαρόαιμος Selk’nam. Αναμίχθηκαν με άλλους και σήμερα απαριθμεί περίπου 2000 μέλη. Το τελευταίο καθαρόαιμο μέλος της φυλής ήταν η Ángela Loij που πέθανε στις 28 Μαΐου του 1974.
Κλείνοντας να αναφέρω πως η Anne Chapman (1922 – 2010), μια Γαλλοαμερικάνα εθνολόγος, ήταν η μόνη που ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την φυλή. Τους επισκέφθηκε την δεκαετία του 60’, στα πλαίσια μιας έρευνας, προκειμένου να τους ερευνήσει και να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες για την ζωή τους.