Παττίχα

Σήμερα θα αναφερθούμε στο πιο αγαπημένο φρούτο των Kυπρίων, την παττίχα, όπου την τρώμε μόνη της, με χαλλούμι, με αναρή, με πόλιπιφ και ότι άλλο φανταστείς. Πάντως η Ινδή που ζει στην γειτονιά μου βάζει αλάτι πάνω!

Η παττίχα μας έρχεται από την δυτική Αφρική και φυτρώνει σχεδόν σε όλα τα μέρη. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε από τον 2ον αιώνα π.Χ. και από τότε ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το εσωτερικό του φρούτου μπορείς να κάνεις γλυκά, χυμούς και άλλα πολλά. Εμείς στην Κύπρο χρησιμοποιούμε και τα παττιχόφυλλα, προκειμένου να κάνουμε το “γλυκό του κουταλιού”. Σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και τα κουκούτσια αφού παράγεται λάδι απ’ αυτά.

Μιας και αναφέρθηκα όμως στα κουκούτσια, να αναφέρω πως προς τα τέλη του 1930, αρχές του 40’,  Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν και έκαναν παττίχες χωρίς κουκούτσια!

Η λέξη παττίχα μας έρχεται από το αραβικό battiha, ενώ το καρπούζι, μια άλλη ονομασία της παττίχας, μας έρχεται από την τούρκικη λέξη karpuz. Εδώ να αναφέρω πως το φρούτο λέγεται και υδροπέπων αν και ποτέ μου δεν άκουσα κάποιον να την ονομάζει έτσι.

Τη παττίχα μπορείς να την δεις και στην ακτή της θάλασσας, εκεί που χτυπά το κύμα, γιατί ο κόσμος την αφήνει ώστε να κρυώσει και να είναι δροσερή όταν θα την φάνε.

Στην Κύπρο, τα καλοκαίρια, οι παττιχάριες γυρίζουν με το αυτοκίνητο τους και πουλάνε στις γειτονίες φωνάζοντας “πρώτο πράμαν παττίσιηες….!!!”. Το συγκεκριμένο μου αρέσει ιδιαίτερα και ελπίζω να μην πάψει ποτέ να γίνεται.

Κλείνοντας να αναφέρω και κάποιες εκφράσεις που λέμε για την παττίχα όπως:

“Είσαι τέλεια παττιχόκκελος”

Εννοώντας ότι είναι βλάκας, ενώ χρησιμοποιείται και σκωπτικά για κάποιον που έχει μεγάλο κεφάλι.

“Μα χάννει ο πάττιχος σου;”

Χρησιμοποιείται για κάποιον που λέει κάτι παντελώς τρελό ή  για κάποιον που κάνει κάτι εντελώς ηλίθιο.

 “Εσπούρτισεν σαν την παττίχα”

Επειδή η παττίχα αν πέσει χάμω σπάζει και διαλύεται, χρησιμοποιούμε την έκφραση για οτιδήποτε σπάζει και γίνεται κομματάκια.

 

 

 

Previous Post
Next Post

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: