Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ευνούχοι – Μικρό ιστορικό

Ο ευνουχισμός ήταν μια πολύ συνηθισμένη πρακτική παλιότερα ασχέτως πως σήμερα μας φαίνεται αρκετά βάρβαρο. Σχεδόν όλες οι αυτοκρατορίες είχαν σε σημαντικά πόστα ένα ευνούχο για λόγους που θα δούμε πιο κάτω.

Η λέξη ευνούχος προέρχεται από τις λέξεις εὐνή, που είναι το κρεβάτι και την λέξη οῦχος, που σημαίνει έχω. Η λέξη δεν είχε μονάχα την σημερινή σημασία αφού παλαιότερα χαρακτήριζε και τον στείρο, τον ανίκανο.

Ο ευνουχισμός γινόταν, συνήθως, σε νεαρή ηλικία ούτως ώστε ο ευνούχος να μην έχει επίγνωση των συνεπειών της πράξης. Αποσκοπούσε στην δημιουργία πιστών, αφοσιωμένων αλλά και ακίνδυνων υπηρετών. Για παράδειγμα, ένας ευνούχος δεν μπορούσε να κάνει οικογένεια έτσι αφοσιωνόταν στην δουλεία του. Επίσης, ο βασιλιάς δεν είχε φόβο που άφηνε σε ένα άντρα το χαρέμι του για να το προσέχει διότι δεν μπορούσε να συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα.

Βέβαια, οι ευνούχοι δεν ήταν πάντα ακίνδυνοι υπηρέτες και αυτό αποδείχτηκε ιστορικά πολλές φορές. Λόγω του ότι ήταν κοντά στους βασιλιάδες και γενικά σ’ αυτούς που διοικούσαν, οι ευνούχοι είχαν ψηλή κοινωνική θέση και πολλά προνόμια σε σχέση με άλλους. Πολλοί απ’ αυτούς, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα προνόμια που είχαν, αποσπώντας υψηλότερες θέσεις ή απειλώντας ακόμη και με εκθρόνιση τον ίδιο τον βασιλιά.

Πέραν των πιο πάνω, ο ευνουχισμός γινόταν και υπό την μορφή της τιμωρίας, της ταπείνωσης, αφού αφαιρώντας τα γεννητικά όργανα από ένα άνδρα του διέλυες την ανδρεία του. Τέτοια, ήταν πολύ συνηθισμένα εν καιρώ πολέμων.

Ένα παράξενο φαινόμενου του ευνουχισμού ήταν οι καστράτοι. Οι καστράτοι ήταν άνδρες, μουσικοί ερμηνευτές, όπου είχαν υποστεί ευνουχισμό με σκοπό η φωνή τους να μείνει παιδική και να μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα να αποδίδει στις πολύ υψηλές νότες. Αυτή η πραχτική, όσο παράξενη και αν ακούγεται,  απαγορεύτηκε περίπου στις αρχές του 1900.

Στις μέρες μας ευνουχισμό κάνουν και οι τρανσέξουαλ, είτε με εγχείρηση, είτε με ένα χημικό τρόπο, όπου εν μέρει απενεργοποιούν τα γεννητικά όργανα. Πέραν των ανθρώπων, ευνουχισμό κάνουν και στα ζώα, ώστε να μην αναπαράγονται είτε για να προστατευτούν από κάποιες ασθένειες.

Κλείνοντας να αναφέρω πως ο ευνουχισμός δεν σημαίνει το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς. Για να γίνω κατανοητός, ευνουχισμός σε κάποιους λαούς είναι η αφαίρεση των όρχεων ενώ σε άλλους είναι η αφαίρεση των όρχεων αλλά και του πέους. Όμως ακόμα και έτσι, χωρίς γεννητικά όργανα, οι  ευνούχοι μπορούσαν να νιώσουν σεξουαλική έλξη κάτι που είδαμε πρόσφατα στην σειρά του Game of Thrones.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (8):

  1. Άιναφετς

    January 22, 2019 at 10:55 am

    Το like πιο πάνω, σημαίνει πως διάβασα το άρθρο και ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, αλλά δεν σημαίνει πως συμμερίζομαι ότι μας πάει κόντρα στη φύση μας… 😛

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      January 24, 2019 at 12:07 pm

      Στεφανία μου καλησπέρα. Εννοείται πως δεν θέλουμε κανένας να ευνουχίζεται:-)

      Reply
    • Chris Pinturicchio

      January 24, 2019 at 12:08 pm

      Δεν ξέρω για τους εραστές Έφη μου! Δεν το νομίζω κιόλας 🙂

      Reply
      • efge63

        January 24, 2019 at 12:24 pm

        Όπως οι τυφλοί έχουν ανεπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους , έτσι και αυτοί είχαν ανακαλύψει άλλους τρόπους (εκτός του γνωστού χαχα) να ικανοποιούν το χαρέμι … το διάβασα δε το λέω εγώ !!!

        Reply
        • Chris Pinturicchio

          January 24, 2019 at 12:25 pm

          Πάω πάσο!! 🙂

          Reply
          • efge63

            January 24, 2019 at 12:51 pm

            Xaxaxa!!! Καλό μεσημέρι !!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.