Τσόντες: Γιατί τις ονομάζουμε έτσι;

Το σημερινό μας κείμενο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Σε περίπτωση που είστε ανήλικος και θέλεις να το διαβάσεις παρακαλώ όπως γίνει με την συναίνεση των γονέων σου!

Οι ερωτικές ταινίες ονομάζονται τσόντες (κυρίως στην Ελλάδα) λόγω του τρόπου που τις παρουσίαζαν τα σινεμά στο κοινό, τότε που οι κινηματογράφοι είχαν περιορισμούς. Για να είμαι πιο κατανοητός, όταν οι ερωτικές ταινίες ήταν παράνομες για δημόσια προβολή, υπήρχαν σινεμά που παρέμβαλαν σύντομα πορνογραφικά αποσπάσματα, ανάμεσα σε νορμάλ ταινίες που είχαν άδεια προβολής. Δηλαδή καθώς έπαιζε μια ταινία καράτε, έμπαινε κατευθείαν η τσόντα για δέκα λεπτά και μετά επανερχόταν στην ταινία καράτε.

Σχετικά με την λέξη τσόντα, ο όρος προϋπήρχε των ταινιών και σήμαινε προσθέτω, ενώνω, συνδέω κ.α. Η λέξη προέρχεται από το βενετικό zonta, ιταλικό giunta που σημαίνει ενώνω, προσθέτω.

Στην αρχή, η λέξη χρησιμοποιείτο για το ράψιμο. Για παράδειγμα, όταν σκιζόταν ένα παντελόνι, το τσοντάριζε (το σύνδεε) με κάποιο άλλο ύφασμα ώστε να κρύψει το σκίσιμο. Στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούμε τον όρο τσόνταρα ένα ύφασμα αλλά τον όρο ππάτσιαρω, που προέρχεται, πιθανώς, από την αγγλική λέξη patch ή την γαλλική pieche. Μετέπειτα η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται και με την σημασία του συνεισφέρω, προσφέρω κάτι σε κάποιον, “ρε μάνα, τσόνταρε με 20 ευρώ να πάω καφεδάκι με την κοπελιά μου!”. Όταν έφτασε η εποχή που οι κινηματογράφοι παρέμβαλαν κάποιες ερωτικές σκηνές ανάμεσα σ’ άλλες, η λέξη τσοντάρω ήταν φυσικό επακόλουθο έτσι οι ερωτικές ταινίες ονομάστηκαν τσόντες!

Στην Ελλάδα υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, ίσως ακόμη και σήμερα, διάφοροι κινηματογράφοι που έπαιζαν νόμιμα ταινίες πορνό. Τέτοια σινεμά ήταν το “Αβέρωφ”, το  “Κοσμοπολίτ” το “Adult Theaters” το “Αθηναϊκόν Όρφεο” κ.α. Δυστυχώς, για τους ιδιοκτήτες, τα περισσότερα έκλεισαν λόγω του διαδικτύου.

Στην Κύπρο δεν γνωρίζω αν υπήρχαν τέτοιου είδους κινηματογράφοι ή αν τσοντάριζαν ερωτικές σκηνές ενδιάμεσα άλλων ταινιών, όμως έχω μια ιστορία από την Κύπρο να αναφέρω που έχει σχέση με το κείμενο μας!

Την διάσημη γαλλική ταινία ερωτικού περιεχομένου Emmanuelle, που γυρίστηκε το 1974, λίγο πολύ όλοι την γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότερο είναι ότι το 1979, ένα από τα πολλά sequel της Emmanuelle που ακολούθησαν, το “Emanuelle: Queen of Sados (Emanuelle’s Daughter)”, γυρίστηκε στην Κύπρο, σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου! Μάλιστα, στην ταινία εμφανίστηκαν γνωστοί κύπριοι ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Ζένιος και η Έλλη Κυριακίδου αλλά και αεροπλάνο της Cyprus Airways!!

Κλείνοντας να αναφέρω πως η ταινία “Le coucher de la mariée” θεωρείται από πολλούς ως η πρώτη ταινία ερωτικού περιεχόμενου. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1896 και είχε διάρκεια 7 λεπτά. Από τα 7 λεπτά διασώθηκαν μόνο τα 2 τα οποία τα παραθέτω πιο κάτω σε βίντεο. Μην φανταστείτε πως είναι σαν τις σημερινές ταινίες ερωτικού περιεχομένου…!!!!

1519.5CaptureCapture1Capture2Capture3Capture4emanuelles-daughterH0472-L101465513

Previous Post
Next Post

18 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: