Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Παπουτσόσυκο

Σήμερα θα αναφερθούμε στο παπουτσόσυκο όπου σύμφωνα με τον “θρύλο”, αν φας πολλά θα “στουππώσει ο κώλος σου!”.

Το παπουτσόσυκο μας έρχεται από πολύ μακριά, συγκεκριμένα από το Μεξικό, ασχέτως πως ευδοκιμεί ιδιαίτερο στο μεσογειακό μας κλίμα. Είναι το εθνικό φρούτο του Μεξικού και απεικονίζεται στην σημαία τους.

Ο λόγος που βρίσκεται στην σημαία τους το φρούτο, έχει να κάνει με την μυθολογία της χώρας, όπου σύμφωνα μ’ αυτήν οι θεοί διέταξαν τους Αζτέκους να χτίσουν την πόλη τους εκεί που θα δουν ένα αετό, να σκοτώνει ένα φίδι, που θα βρίσκεται σε μια παπουτσοσυκιά! Εκτός του Μεξικού, το εθνόσημο της Μάλτας από το 1975 μέχρι το 1988 είχε μια παπουτσοσυκιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ονομασία του φρούτου που διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή. Εμείς στην Κύπρο το ονομάζουμε παπουτσόσυκο λόγω των πλατιών του φύλλων που μοιάζουν σαν σόλες παπουτσιών. Στην Ελλάδα συνηθίζεται να λέγεται φραγκόσυκο εννοώντας πως είναι ένα ξενόφερτο σύκο. Πέραν όμως αυτής της ονομασίας, στην Κέρκυρα τα λένε παυλόσυκα, στις Κυκλάδες φαραόσυκα, αλλού αραπόσυκα ενώ στην Κεφαλονιά τα λένε μπαρμπαρόσυκα. Φεύγοντας από τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας, οι Γάλλοι το λένε figue de Barbarie (σύκο από την Μπαρμπαριά*), οι Ιταλοί  fico d’India (σύκο από την Ινδία) ενώ οι Αλβανοί το λένε fik deti (σύκο της θάλασσας). Πάντως κανείς δεν αναφέρετε στο Μεξικό.

Μένοντας εκτός συνόρων, να αναφέρω πως στο εξωτερικό, ειδικότερα στην λατινική Αμερική, δεν τρώνε μόνο το καρπό της παπουτσοσυκιάς, όπως εμείς, αλλά τρώνε και τα φύλλα. Αφού καθαρίσουν τα αγκάθια, τα φύλλα τα κάνουν στα κάρβουνα ή τα κόβουνε μικρά-μικρά και τα σερβίρουν σε σαλάτες.

Οι παπουτσοσυκιές, εκτός του φαγητού, χρησιμεύουν και σαν φράχτες. Τις φυτεύουν γύρω από δασώδεις περιοχές ή άλλες τοποθεσίες με σκοπό να αποτρέψουν την φωτιά να επεκταθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο σαρκώδης κορμός της περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, έτσι καίγεται δύσκολα. Στην Αμερική, τις χρησιμοποιούν και σαν περίφραξη για τα βοοειδή τους. Τα ζώα αποφεύγουν τα αιχμηρά αγκάθια του κάκτου έτσι περιπλανώνται μονάχα εντός ορίων των παπουτσοσυκιών!

Για επίλογο να αναφέρω πως από το παπουτσόσυκο γίνονται γλυκά, χυμοί αλλά και αλκοολούχα ποτά!

* Περιοχή που καλύπτει το σημερινό Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη

Flag_of_Mexico.svgCoat_of_Arms_of_Malta_1975-19882012070201999_120425516PICT6995p1b2gv3kqddsk1tuh1ko0b781qnm6_1400x800glyko fragkoen-maniNopalesGrillingpaddle-salsaChorizo and Rice with Nopalitos Salad2

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

  1. F.

    August 4, 2017 at 5:05 pm

    Στην νότια Κρήτη (βλέπε Βιάννος) τα λένε καπλόσυκα. Μην με ρωτήσετε γιατί, δεν το έχω ψάξει… Να ‘χαμε μερικά! 🙂

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      August 4, 2017 at 5:07 pm

      Πολύ ωραία!!! Σπούδασα Κρήτη αλλά δεν το άκουσα ποτέ μου

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.