Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Γενναίες γυναίκες γράφουν ιστορία στον αθλητισμό

Όπως γράψαμε και πριν 2 χρόνια, μιας και το κείμενο είχε δημοσιευθεί ξανά με λιγότερες πληροφορίες, ο μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα των Η.Π.Α αφού προσελκύει πλήθος κόσμου από πάρα πολλές χώρες.

Στο κείμενο μας όμως δεν θα ασχοληθούμε με τον μαραθώνιο αυτό καθ’ αυτό αλλά με το δικαίωμα των γυναικών για συμμετοχή στον μαραθώνιο αφού εμπεριέχει μια πολύ όμορφη ιστορία, απ’ αυτές που αξίζει να γραφθούν στο ιστολόγιο μας.

Αν και διοργάνωση χρονολογείται από το 1897, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής μέχρι το 1972 ή καλύτερα μέχρις ότου οι γυναίκες πάρουν την υπόθεση “σοβαρά”!.

Η ιστορία ξεκινά από την αθλήτρια Bobbi Gibb, η οποία έλαβε μέρος στην διοργάνωση το 1966, ανεπίσημα, σπάζοντας όλα τα ταμπού που είχαν οι άντρες για τις γυναίκες. Η Bobbi Gibb, που γυμναζόταν 2 χρόνια για να συμμετάσχει, έστω και ανεπίσημα, την μέρα του αγώνα φόρεσε τις φόρμες του αδερφού της, που ήταν αρκετά μεγάλες, ώστε να καλύπτει όσο μπορεί το γυναικείο της σώμα και μπλέχτηκε στο πλήθος του κόσμου που περίμενε την έναρξη. Μόλις κηρύχθηκε η έναρξη ξεκίνησε και αυτή δειλά – δειλά να τρέχει με το πλήθος των αντρών. Στα μέσα του αγώνα, πολλοί αναγνώρισαν πως ήταν γυναίκα και την χειροκρότησαν, δίνοντας της κουράγιο να συνεχίσει ενώ υπήρξαν πολλοί που την έβριζαν. Άξιο αναφοράς είναι ότι η Bobbi Gibb τερμάτισε πιο μπροστά από τα 2/3 των αντρών! Πάντως στο τέλος του αγώνα, όπως ανέφερε πολύ αργότερα, που ο μισός κόσμος της χειροκροτούσε και άλλος μισός την γιουχάιζε συνειδητοποίησε πως η συμμετοχή της στον μαραθώνιο είχε μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία παρά για την ίδια.

Την επόμενη χρονιά, την σκυτάλη πήρε η Kathrine Switzer η οποία χρησιμοποιώντας την γυναικεία πονηριά, θα καταφέρει να λάβει συμμετοχή “επίσημα” (ασχέτως πως οι γυναίκες απαγορεύονταν) αφού θα τρέξει με την ομάδα των Syracuse Harriers Athletic Club. Για να το κάνω πιο κατανοητό, στα έντυπα θα χρησιμοποιήσει τα αρχικά του ονόματος της μονάχα, δηλαδή “K. V. Switzer”, έτσι οι επόπτες δεν υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να ήταν γυναίκα, καταφέρνοντας να πάρει επίσημα νούμερο συμμετοχής (261).

Η Kathrine Switzer δεν θα τρέξει μονάχη στον μαραθώνιο αφού θα τρέξει μαζί της το αγόρι της, Tom Miller, που ήταν ο “φρουρός” της. Μάλιστα στην διαδρομή, ένας φωτογράφος που κάλυπτε τον αγώνα, βλέποντας την θα προσπαθήσει να την σταματήσει πριν παρέμβει το αγόρι της και τον διώξει. Άξιο αναφοράς είναι ότι στον αγώνα έτρεχε και πάλι η Bobbi Gibb, ανεπίσημα, τερματίζοντας 1 ώρα πιο μπροστά από την Kathrine Switzer.

Τις επόμενες χρονιές, μέχρι το 1972 όταν και οι γυναίκες θα μπορούν να συμμετάσχουν επίσημα, θα τρέξουν και άλλες γυναίκες. Σημειωτέων πως από το 1966 μέχρι το 1972 η Bobbi Gibb θα συμμετέχει κάθε χρόνο στον μαραθώνιο, έστω ανεπίσημα, δείχνοντας πως οι γυναίκες δεν υστερούν σε τίποτα από τους άντρες.

switzfinishWINNYCM74gibb_teste6365438840ae312b1c1aa68fa38e3dd3. Bobbi Gibb hair in breezeAP BOSTON MARATHON 50 YEARS OF WOMEN S ATH USA MA4c9ad39c352db6dcdfd8-f9f4-4630-822c-d6cc494270e7

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.