Η προέλευση του εθίμου δεν είναι βέβαιη έτσι θα αναφερθώ στην πιο αποδεχτή εκδοχή.
Η πρώτη αναφορά, που συνδέει τα ψέματα με τη 1η Απριλίου, προέρχεται από το βιβλίο του Geoffrey Chaucer (1392). Σε μια από τις ιστορίες, “Nun’s Priest’s Tale”, μιλάει για την 32η μέρα του Μαρτίου, κάτι που δεν έχει υπάρχει βέβαια. Εννοεί την 1η Απριλίου.
Η πιο αποδεχτή εκδοχή του εθίμου έχει να κάνει με την πρωτοχρονιά στον Μεσαίωνα, όπου πολλές πόλεις στην Ευρώπη την γιόρταζαν στις 25 Μαρτίου ενώ σε κάποιες πόλεις στην Γαλλία οι εορτασμοί ξεκινούσαν από τις 25 Μαρτίου και κορυφώνονταν την πρωταπριλιά. Όταν ο Κάρολος IX, το 1564, μετέφερε την μέρα της πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου, έδωσε την ευκαιρία σε διάφορους να ξεκινήσουν τις πλάκες.
Μέχρι να γίνει αυτή η τεράστια αλλαγή στην γιορτή και διαδοθεί σε ολόκληρη την Γαλλία, κάποιοι πλακατζήδες έστελναν δώρα και προσκλήσεις σε γιορτές που δεν υπήρχαν, σ’ αυτούς που γιόρταζαν τις πρωτοχρονιές άλλες μέρες, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πλάκα. Το πείραγμα αυτό έγινε έθιμο και σιγά – σιγά μεταβιβάστηκε και σε άλλες χώρες.
Για χάρη της ημέρας αναφέρω κάποιες από τις καλύτερες πλάκες που έγιναν ποτέ.
Το 1878, η εφημερίδα New York Graphic, δημοσίευσε κείμενο για μια εφεύρεση του Τόμας Έντισον όπου μια μηχανή έκανε το νερό κρασί! Την επόμενη μέρα, οι εταιρείες που ασχολούνταν με τον οίνο, είχαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο!
Το 1957, το κανάλι BBC έδειξε ότι τα μακαρόνια παραγόταν σε δέντρα γι’ αυτό και οι Ιταλοί είχαν πολύ καλή συγκομιδή. Όταν τελείωσε η εκπομπή, χιλιάδες έπαιρναν τηλέφωνα για να μάθουν από πού μπορούν να αγοράσουν μακαρόδενδρα!
Θα κλείσω με την περιβόητη φάρσα του 1962, στην Σουηδία. Τότε η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη. Θέλοντας να κάνει πλάκα στον κόσμο, ο Kjell Stensson ενημέρωσε το κοινό ότι εάν βάλει ένα ύφασμα από νάιλον μπροστά στην τηλεόραση θα βλέπει έγχρωμα!
Παραθέτω βίντεο από την πλάκα του BBC και της Σουηδίας.