Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Artemisia Gentileschi – Η εκδίκηση που ήρθε μέσω της τέχνης

Ο κόσμος που ζούμε, δυστυχώς, δεν φτιάχτηκε για γυναίκες, όλοι το ξέρουμε. Πόσο μάλλον για την Artemisia Gentileschi που γεννήθηκε το 1593, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν ήταν απλά υποδεέστερες αλλά έφταιγαν και για όλα τα κακά που συνέβαιναν.

Μεγαλωμένη κοντά στον ζωγράφο πατέρα της, στην ηλικία των δεκαεφτά φιλοτέχνησε ένα σπουδαίο έργο, Η Σωσάννα και οι γέροντες, όπου απεικόνιζε την βιβλική ιστορία μιας όμορφης γυναίκας όπου δυο κωλόγεροι προσπάθησαν να την βιάσουν.

Όπως φάνηκε ο πίνακας ήταν προφητικός αφού λίγα χρόνια αργότερα, η ίδια θα πέσει θύμα βιασμού, από τον Agostino Tassi, συνεργάτη του πατέρα της που υποτίθεται θα την βοηθούσε στο έργο της…

Αν και τράβηξε τα πάνδεινα μέχρι να δικαιωθεί και αυτός να φυλακιστεί, για λίγο διάστημα μιας και είχε προστασία από το Βατικανό {τίποτα δεν άλλαξε από τότε}, αποφάσισε να πάρει εκδίκηση απ’ αυτόν, αλλά και όλο το σαθρό πατριαρχικό σύστημα, μέσω ενός πίνακα.

Το 1612 λοιπόν, παρουσίασε ένα καθόλου τυχαίο πίνακα, Την σφαγή του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ, όπου στην βιβλική ιστορία η όμορφη Ιουδήθ, σαγηνεύει με τα κάλλη της τον στρατηγό των εχθρών και τον αποκεφαλίζει με την βοήθεια μιας άλλης γυναίκας.

Η Artemisia, παίρνοντας εκδίκηση μέσω της τέχνης, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής θέσης, μπορούν να συνεργαστούν και να τσακίσουν την πατριαρχεία.

Το έργο εκδίκησης έμεινε για πάντα στην ιστορία, όπως και η Artemisia, που αποδείχθηκε φεμινίστρια πριν εμφανιστούν όλα τα viral things…

Shoutout to great Artemisia!

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.