Η Lieserl Einstein ήταν το πρώτο παιδί της Mileva Marić και του Albert Einstein.
Σύμφωνα με την αλληλογραφία των γονέων της, γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1902, ένα χρόνο πριν οι γονείς της παντρευτούν, στο Újvidék της Αυστροουγγαρίας.
Η ύπαρξη της ήταν άγνωστη μέχρι το 1986, όταν μια παρτίδα επιστολών μεταξύ του Einstein και της Marić ανακαλύφθηκε από την κόρη του γιου του Hans Albert Einstein, Evelyn.
Στις επιστολές τους, αποκαλούσαν το αγέννητο παιδί Lieserl, όταν αναφερόταν σε ένα κορίτσι ή Hanserl αν ήταν αγόρι. Τόσο το Lieserl όσο και το Hanserl ήταν υποκοριστικά κοινών γερμανικών ονομάτων [Liese και Hans]. Ο Einstein ήθελε αγόρι και η Marić κορίτσι.
Η πρώτη αναφορά στην εγκυμοσύνη της Marić βρέθηκε σε επιστολή που της έγραψε ο Einstein στις 28 Μαΐου 1901, ενώ η πρώτη αναφορά της Marić βρέθηκε στην επιστολή της στις 13ης Νοεμβρίου 1901 στην οποία αναφερόταν στο αγέννητο παιδί ως Lieserl.
Το παιδί πρέπει να γεννήθηκε λίγο πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 1902, όταν ο Einstein έγραψε:
«… τώρα βλέπετε ότι είναι πραγματικά ένα Lieserl, ακριβώς όπως θα επιθυμούσατε. Είναι υγιής και κλαίει σωστά; […] Την αγαπώ τόσο πολύ και δεν την ξέρω ακόμα!»
Η τελευταία φορά που η Lieserl αναφέρθηκε ήταν στην επιστολή του Einstein την 19η Σεπτεμβρίου 1903 στην οποία έδειχνε ανησυχία ότι είχε οστρακιά. Η ερώτησή του
«Ως τι είναι καταχωρημένο το παιδί;» προσθέτοντας «Πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις ώστε να μην προκύψουν προβλήματα για αυτό αργότερα»
ίσως υποδούλωνε την πρόθεση τους να δοθεί το παιδί για υιοθεσία.
Η κόρη του από το 1903 δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά σε καμιά επιστολή αλλά και σε κανένα ιστορικό αρχείο. Οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν να βρουν πιστοποιητικό γέννησης αλλά ούτε ιατρικό φάκελο. Δεν μπορούσαν καν να βρουν πιστοποιητικό θανάτου που να αναφέρει το παιδί.
Μετέπειτα, η Marić άφησε τη Lieserl πίσω, με την οικογένειά της και ταξίδεψε στη Βέρνη για να παντρευτεί τον Albert. Τίποτα άλλο δεν μάθαμε.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως οι γονείς του ποτέ δεν ενέκριναν την Marić και επιπλέον ο ίδιος είχε κίνητρο να κρύψει την παράνομη κόρη του. Δουλεύοντας σε ένα ελβετικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ένα παιδί εκτός γάμου θα μπορούσε να σταματήσει την καριέρα του πριν ξεκινήσει.
Καθώς ούτε το πλήρες όνομα ούτε η τύχη του παιδιού είναι γνωστά, έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις σχετικά με τη ζωή και το θάνατό του:
Η Michele Zackheim, στο βιβλίο της Lieserl, Einstein’s Daughter, αναφέρει ότι είχε αναπτυξιακή αναπηρία και ότι ζούσε με την οικογένεια της μητέρας της. Πιθανότατα πέθανε από οστρακιά τον Σεπτέμβριο του 1903.
Μια άλλη πιθανότητα, που προτιμάται από τον Robert Schulmann του Einstein Papers Project, είναι ότι η υιοθετήθηκε από τη στενή φίλη της Marić, Helene Savić και ανατράφηκε από αυτήν και έζησε με το όνομα “Zorka Savić” μέχρι τη δεκαετία του 1990. Η Savić μεγάλωσε στην πραγματικότητα ένα παιδί με το όνομα Zorka, η οποία ήταν τυφλή από την παιδική ηλικία και πέθανε τη δεκαετία του 1990.
Ο Einstein αργότερα θα κάνει ακόμη δυο παιδιά.