Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Miep Gies – Η γυναίκα που έσωσε το ημερολόγιο της Anne Frank – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Η Hermine Santruschitz, γνωστή και Miep Gies, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1909 στην Αυστρία.

Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Ολλανδία, σε μια ανάδοχη οικογένεια, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω του Α’ παγκοσμίου πολέμου.

Στην Ολλανδία αρνήθηκε να ενταχθεί σε μια τοπική ναζιστική ομάδα, κάτι που της στοίχησε αφού όταν οι Ναζί μπήκαν στην χώρα, της ακύρωσαν το διαβατήριο και την διατάξαν να επιστρέψει στην χώρα της.

Φοβούμενη την απέλαση, παντρεύτηκε τον σύντροφο της, Jan Gies, ώστε να πάρει την ολλανδική υπηκοότητα.

Παραμένοντας στην χώρα θα εργαστεί στην Opekta, μια γερμανική εταιρεία όπου το αφεντικό της, Otto Frank, ήταν εβραίος.

Μετά τη γερμανική εισβολή στην Ολλανδία, θα κρύψει την οικογένεια του Frank στα εφεδρικά δωμάτια που υπήρχαν πάνω από τα γραφεία για να τους σώσει.

Για τα επόμενα 2 χρόνια δεν θα πει σε κανένα τίποτα κρατώντας κρυμμένους, την οικογένεια του Frank αλλά και ακόμα ένα αντιναζιστή φοιτητή. Με την βοήθεια του συζύγου της, που ήταν μέλος της ολλανδικής αντίστασης, τους προμήθευε καθημερινά τροφή κρατώντας τους στην ζωή.

Δυστυχώς, στις 4 Αυγούστου του 44’, θα γίνει έφοδος στα γραφεία της Opekta και θα συλληφθούν οι παράνομοι εβραίοι. Αν και προσπάθησε να προσφέρει χρήματα, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους, δεν δέχθηκαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πριν προλάβουν οι αρχές να ερευνήσουν τα δωμάτια για περαιτέρω έγγραφα, η Miep μπήκε πρώτη και έκρυψε ένα σημειωματάριο όπου χωρίς να το διαβάσει καν, το έκρυψε σε ένα συρτάρι με την πρόθεση να το επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο μόνος επιζών από το Bergen-Belsen ήταν ο Frank, ο οποίος μετακόμισε μαζί τους. Σ’ αυτόν δόθηκε το σημειωματάριο της κόρης του Anne όπου το 1947 κυκλοφόρησε στην Ολλανδία με τον τίτλο Het Achterhuis” (Πίσω παράρτημα) και αργότερα ως Άννα Φρανκ: Το ημερολόγιο ενός νεαρού κοριτσιού.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.