Ο Baki Bogac είναι ένας τουρκοκύπριος καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1951.
Το 1963, λόγω των διακοινοτικών ταραχών, μετακινήθηκε στην Αμμόχωστο.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο τον κέρδισε η γλυπτική.
Όταν επέστρεψε από τις σπουδές, το 1976, προσλήφθηκε στο τμήμα οικήσεως του ψευδοκράτους. Τότε, μαζί με άλλους αρχιτέκτονες και με την συνοδεία του στρατού, μπήκαν στην περίκλειστη Αμμόχωστο για να καταγράψουν τα κτήρια.
Η πολιτική, εκείνη την εποχή, ήταν όσα αντικείμενα ευρίσκονταν μέσα στους δρόμους ή αλλού, να συλλέγονται και να πωλούνται.
Το 1982, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Άη Γιάννη της Αμμοχώστου, οι συνάδελφοι τον φώναξαν να δει κάτι που τον ενδιαφέρει. Ήταν ένα στούντιο γλυπτικής με πολλά εκθέματα, σκονισμένα, αφημένα στον χρόνο. Ήταν το στούντιο του Άντη, όπου από το 1970 μέχρι το 1974 είχε σχολή γλυπτικής στην Αμμόχωστο.
Ο Baki Bogac, μόλις τα είδε, ενθουσιάστηκε. Κατάλαβε πως πρόκειται για έργα σημαντικού καλλιτέχνη. Ψαχουλεύοντας το στούντιο βρήκε διάφορα αποδεικτικά πως τα έργα ανήκαν στον Α. Αδάμου (έτσι υπογραφόταν). Είχε βρει ένα κατάλογο έκθεσης, ένα λογαριασμό ηλεκτρισμού στο όνομα του αλλά και γράμματα προς την αγαπημένη του Τζένη.
Με ρωτούσαν συνέχεια γιατί δεν τα πούλησα. Μπήκα στην θέση του. Δίνω την ψυχή μου στα δικά μου γλυπτά. Δεν θα ήθελα να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί να συμβεί στην Άντη; Αναρωτήθηκα, πως θα ένιωθα αν το εργαστήρι ήταν δικό μου και αναγκαζόμουν να το εγκαταλείψω.
Αν και γνώριζε πως το εγχείρημα του ήταν ριψοκίνδυνο, εντούτοις θέλησε να προστατέψει τα έργα. Με βοήθεια των φίλων του, κάλυψε με ρολά τα έργα τέχνης και τα φύλαξε στο σπίτι του μέχρι να βρεθεί ο κάτοχος τους.
Το 1992, η αμερικανική πρεσβεία, σε μια προσπάθεια να ενώσει τους Κύπριους καλλιτέχνες από τις 2 πλευρές νησιού, πραγματοποίησε την πρώτη δικοινοτική έκθεση με τίτλο Brushworks across cultures. Ο Baki Bogac, έλαβε μέρος στην έκθεση και εκεί μαρτύρησε το μυστικό του ώστε να τον βοηθήσουν να βρει τον Άντη.
Η οικογένεια του Άντη βρέθηκε, αλλά όχι ο ίδιος, αφού είχε πεθάνει.
Ο Baki Bogac, παρέδωσε τα έργα στην αμερικανική πρεσβεία ώστε να τα μεταφέρει στην Πάφο, στο σπίτι του.
Όταν μου τηλεφώνησαν πως παρέδωσαν τα έργα του ένιωσα μια ανακούφιση. Ένα μεγάλο βάρος έφυγε από τους ώμους μου. Μπορεί να μην είδε τα έργα του να επιστρέφονται αλλά είμαι σίγουρος πως το ένιωσε.
Χρόνια μετά, το 2017, ο γιος του Άντη, ο Σέργης, οργάνωσε μια έκθεση με τίτλο Risky travels όπου παρουσιάστηκαν τα έργα του Άντη και του Baki Bogac.
Το 2021 θα πεθάνει και ο Baki Bogac.
*Τα έργα τέχνης που παρουσιάζω είναι του Άντη Χατζηαδάμου
anastasia Christodoulou
August 10, 2023 at 11:31 am
Υπέροχος Αδάμος!
Georgia Michaelides
August 10, 2023 at 12:33 pm
Ξεχωριστός καλλιτέχνης ο Άντη Χατζηαδάμου. Συγκινητική η ιστορία της επιστροφής των έργων του.
Chris Pinturicchio
August 22, 2023 at 11:06 am
Πολύ αγαπημένος.
gkmiaris
September 16, 2024 at 11:07 pm
Γνωρίζω τα έργα του – εικαστικά και λογοτεχνικά! Εξαιρετικά! Μα δεν γνώριζα αυτή την πτυχή! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Και ξεχωριστή ευγνωμοσύνη στον Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη!!!
Chris Pinturicchio
September 17, 2024 at 8:23 am
Χαίρομαι που σας άρεσε κ. Μίαρη. Εγώ ευχαριστώ