Πάει καιρός που έχει εγκαταλειφτεί αυτή η άδικη διάκριση που είχαν οι αριστερόχειρες, σε ένα κόσμο πλασμένο για δεξιόχειρες, όμως εμείς θα πάμε να δούμε διάφορα γεγονότα του παρελθόντος που έκαναν την ζωή ποδήλατο στους ανθρώπους που είχαν σαν “καλό χέρι” το αριστερό.
Ιστορικά, οι αριστερόχειρες θεωρούνταν κακότυχοι λόγω του ότι διέφεραν από την μάζα που ήταν σχεδόν όλοι, δεξιόχειρες. Μάλιστα σε πολλές χώρες η λέξη δεξιά εννοεί το σωστό, το καλό, σε σχέση με την λέξη αριστερά που εννοεί τον άτυχο ή τον αδέξιο. Για παράδειγμα, η λέξη right (δεξιά) στα αγγλικά, εννοεί το σωστό ενώ στα λατινικά, η λέξη sinister (απαίσιο, κακό, διαβολικό) εννοεί τα αριστερά και τον άτυχο. Πιθανώς γι’ αυτόν τον λόγο να έχουμε στα ελληνικά την έκφραση “να πάνε όλα δεξιά”, δηλαδή να πάνε όλα όπως πρέπει, χωρίς δυσκολία.
Γενικότερα στην ζωή οι αριστερόχειρες τα έβρισκαν σκούρα αφού όπως γράφω πιο πάνω, ζούσαν σε ένα κόσμο πλασμένο για δεξιόχειρες. Για παράδειγμα, στην Αμερική, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έβαζαν τα παιδιά να γράφουν με πέννα τύπου dip. Λόγω της φύσης της πέννας, οι δεξιόχειρες μπορούσαν να γράφουν μια χαρά σε σχέση με τους αριστερόχειρες που έσχιζαν το χαρτί ή άφηναν κηλίδες μελανιού.
Σε πολλές ασιατικές χώρες, όπου χρησιμοποιούσαν κινέζικους χαρακτήρες, μέχρι πρόσφατα οι αριστερόχειρες ενθαρρύνονταν να αλλάξουν το χέρι που γράφουν μιας και δυσκολεύονταν ιδιαίτερα. Λόγω του ότι οι χαρακτήρες βασίστηκαν σε άτομα που έγραφαν με το δεξί χέρι, ένας αριστερόχειρας όταν έγραφε ένα κείμενο, με κινεζικούς χαρακτήρες, μούντζωνε το γραπτό του άθελα του, λόγω της φύσης της γραφής της γλώσσας.
Εκτός του σχολείου και στην δουλειά οι αριστερόχειρες είχαν σοβαρά θέματα μιας και όλα τα εργαλεία, αλλά και οι διαδικασίες, ήταν βασισμένες σε δεξιόχειρα άτομα. Αυτό έκανε τους άμοιρους αριστερόχειρες να μοιάζουν ανίκανοι και συνάμα αδέξιοι αφού δυσκολεύονταν να χρησιμοποιήσουν κάτι το οποίο δεν φτιάχτηκε για τα χέρια τους.
Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν αστεία σήμερα όμως υπήρξαν εποχές όπου ακαδημαϊκοί αλλά και γιατροί έγραφαν βιβλία και άρθρα για το πρόβλημα που είχαν οι αριστερόχειρες σαν άνθρωποι, όπως το βιβλίο του J. W. Conway (1936) “The Prevention and Correction of Left-handedness in Children” αλλά και το άρθρο του Dr. William. S. Inman (1924) “The Mental Sorrows of Left-Handedness”.
Blue HeShotMeDown
January 15, 2019 at 10:09 am
πολύ ενδιαφέρον!
Chris Pinturicchio
January 15, 2019 at 10:25 am
Σ’ ευχαριστώ πολύ Blue.
Χαίρομαι που σ΄ άρεσε το κείμενο.
Pingback
διονύσης μάνεσης
January 16, 2019 at 4:20 pm
Μα και η λέξη “δεξιός”, ικανός σημαίνει. Επιδέξιος λέμε, να σου έρθουν όλα δεξιά κλπ. Από τις περιπτώσεις που η γλώσσα προδίδει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουμε τα στερεότυπά μας..
(Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί τα κόμματα στη γαλλική βουλή, την εποχή της επανάστασης του ‘789, κάθισαν μ’ αυτή τη διάταξη και πώς προήλθαν έτσι οι όροι “δεξιό” κόμμα και ‘αριστερό”; )
Αλλά και η λέξη η ίδια στα ελληνικά (“αριστερός”), προέρχεται μεν από το “άριστος”, αλλά ως ευφημισμός (!!), καθώς οι οιωνοί που προέρχονταν απ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν αρνητικοί, δυσάρεστοι, και για να τους “καλοπιάσουν” τους ονόμαζαν αριστερούς (κάτι σαν τον Εύξεινο Πόντο, δηλαδή..)
Πολλούς χαιρετισμούς.
Chris Pinturicchio
January 16, 2019 at 5:34 pm
Όπως πάντα, όμορφο σχόλιο με εξαιρετικές πληροφορίες. Σ’ ευχαριστώ