Μαζεύτηκαν όλοι στον χώρο που συμφώνησαν. Μετά από οδηγίες του αρχηγού άρχισαν να φοράνε τις περίεργες στολές τους. Κάτασπροι τήβεννοι με ψηλά καπέλα σε σχήμα κώνου. Μετέπειτα άρχισαν να μιλάνε μεταξύ τους για τιμή, θάρρος, υποχρέωση και άλλα τέτοια. Έβριζαν κιόλας για να “ντοπαριστούν” περισσότερο με μίσος. Βγήκαν στον δρόμο και κινήθηκαν προς το μέρος της διαδήλωσης.
Ο χώρος συγκέντρωσης τους ήταν η πόλη Ann Arbor, του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο κόσμος που τους έβλεπε άρχιζε να τους γιουχαΐζει, να τους βρίζει. Τους φώναζαν “Φύγετε από την πόλη μας, δεν είστε αποδεχτοί εδώ.”. Κάποιος τους πέταξε και μια πέτρα. Αυτοί, περίπου 30 άτομα, συνέχισαν ακάθεκτοι την πορεία τους. Σε κάποια φάση η αστυνομία τους σταμάτησε και με τον τηλεβόα τους φώναξε: “Η οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν παρακαλώ όπως μην προχωρήσει άλλο”.
Στην αντίπερα όχθη υπήρχε πλήθος κόσμου που με πλακάζ και πανό τους φώναζαν να φύγουν. Στο πλήθος, υπήρχαν άτομα που κρατούσαν μικρόφωνα και οργάνωναν το πλήθος που φώναζε συνθήματα αντιρατσιστικά και τραγούδια ενότητας. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη αλλά η αστυνομία έλεγχε την κατάσταση.
Σε κάποια φάση ακούστηκαν απ’ τα μεγάφωνα ότι στο πλήθος υπήρχε ένας απ’ αυτούς. Αμέσως όλοι άρχισαν να γυρνούν δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να τον βρουν. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τον εντόπισαν. Ήταν ένας άντρας που είχε διάφορα τατουάζ. Ένα εκ αυτών ήταν η σβάστικα με τα αρχικά S.S.. Φορούσε τζιν και μια φανέλα που είχε τυπωμένη την σημαία της συνομοσπονδίας του Νότου. Η σημαία υποδείκνυε σήμα ρατσιστικό διότι τάχθηκαν κατά της άρσης των φυλετικών διακρίσεων.
Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Το πλήθος κινήθηκε προς το μέρος του με άγριες διαθέσεις. Αυτός προσπάθησε να τρέξει, να ξεφύγει, αλλά τον πρόλαβαν. Τον έριξαν προς τα κάτω και άρχισαν να τον κλωτσούν και να τον χτυπάνε με τα πλακάζ και τις πινακίδες που κρατούσαν. Κάποιος φώναξε, “Σκοτώστε τον μπάσταρδο”. Η αστυνομία έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει.
Εκεί που όλα έμοιαζαν τελειωμένα για τον κύριο με το τατουάζ, εμφανίστηκε η Keshia Thomas. Η Keshia, ήταν μια δεκαοκτάχρονη μαύρη κοπέλα που είχε έρθει στην διαδήλωση για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της. Βλέποντας να τον χτυπάνε με μανία ξάπλωσε επάνω του και δεχόταν αυτή τα χτυπήματα για αυτόν, προκειμένου να τον σώσει. Τους φώναζε να σταματήσουν.
Το πλήθος σταμάτησε και όλοι πάγωσαν. Τώρα μόνο η Keshia ακουγόταν. Υπήρξε μια περίεργη σιγή. Αυτοί που του κλωτσούσαν και τον χτυπούσαν με τα πλακάζ σταμάτησαν και έσκυψαν το κεφάλι τους. Δεν είχαν κάτι να πουν. Τα είπε όλα η Keshia με την πράξη της.
Μήνες αργότερα, καθώς η Keshia Thomas έπινε τον καφέ της, ήρθε ένας νεαρός και της είπε “ευχαριστώ”. “Γιατί;” αποκρίθηκε αυτή. “Ήταν ο πατέρας μου”.
*Tο συμβάν διαδραματίστηκε τον Ιούνιου του 1996
Athina
September 6, 2018 at 10:20 am
Υπέροχο!!!! Η κοπέλα έδειξε σε όλους τι είναι να μην είσαι ρατσιστής…..
Chris.Pinturicchio
September 6, 2018 at 10:38 am
Ακριβώς.. Έκανε τα λόγια πράξη
Άιναφετς
September 6, 2018 at 11:15 am
Κάνει διακρίσεις η καρδιά;
Η κοπέλα έδειξε τι σημαίνει αγάπη!
Εξαιρετικό ντοκουμέντο… ευχαριστούμε!
Chris.Pinturicchio
September 6, 2018 at 11:34 am
Όπως το ‘πες Στεφανία μου.
Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια
διονύσης μάνεσης
September 6, 2018 at 4:54 pm
Πράγματι, εξαιρετικό. Τεράστια δύναμη ψυχής, δεν ξέρω ούτε και για τον εαυτό μου, αν θα μου “έβγαινε” εκείνη την ώρα. Τεράστια δύναμη αλλά και τεράστιο μάθημα..
Ένα λογοτεχνικό παράλληλο, μικρό και, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλό, η “Συγχώρεση” της Σώτης Τριανταφύλλου.
Χαιρετώ 🙂
Chris.Pinturicchio
September 6, 2018 at 5:27 pm
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο κ. Διονύση. Πάντα με ένα παραλληρισμό! Πολύ μ’ αρέσει αυτό. Σ’ ευχαριστώ και πάλι
magikifoni
September 6, 2018 at 9:43 pm
Συγκλονιστικό… Όλα είναι δυνατά τελικά.
Ευχαριστούμε για το μοίρασμα!
Chris.Pinturicchio
September 7, 2018 at 7:41 am
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου