Το νησί μας είχε πανάρχαιους ιστορικούς δεσμούς με την γειτονική Αίγυπτο όπου έγιναν εντονότεροι την σύγχρονη εποχή. Εμείς σήμερα δεν θα αναφερθούμε ιδιαίτερα στους δεσμούς των 2 κρατών αλλά στην κυπριακή αδελφότητα της Αιγύπτου που εν μέρει αποδεικνύει και πάλι τις στενές σχέσεις των 2 κρατών.
Κατά τις τελευταίες περιόδους της Τουρκοκρατίας, πάρα πολλοί κύπριοι μετανάστευσαν στην Αίγυπτο για μια καλύτερη ζωή. Οι μεταναστεύσεις συνεχίστηκαν, ακόμη περισσότερο, όταν ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ όπου ένωνε τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Από την αντίπερα όχθη, πάρα πολλοί Αιγύπτιοι, πλούσιοι κυρίως, ήταν συνεχείς πελάτες των θέρετρων του Τροόδους.
Η πρώτη οργάνωση των Κυπρίων στην Αίγυπτο, ιδρύθηκε το 1861 με την ονομασία “Κυπριακή Αδελφότης ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” έχοντας ως πρωτεργάτη τον Γεώργιο Κηπιάδη. Η εν λόγω αδελφότητα ανασυστάθηκε εκ νέου το 1870, υπό την επωνυμία “Ελληνική Αδελφότης των εν Αιγύπτω Κυπρίων” έχοντας ως σκοπούς την βοήθεια των άπορων οικογενειών αλλά και την παροχή οικονομικής βοήθειας στην κυπριακή εκπαίδευση.
Η αδελφότητα της Αιγύπτου υπήρξε ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της ίδρυσης του Παγκυπρίου γυμνασίου το 1893, ενώ για πολλά χρόνια συντηρούσε πολλά σχολεία, σε διάφορες πόλεις, όπως της Βατυλής, του Αγίου Τύχωνα, της Δρούσιας, του Πύργου Τυλληρίας κ.ά. Η κυπριακή παροικία της Αιγύπτου ανέδειξε πάρα πολλούς επιφανείς ανθρώπους όπου βοήθησαν ιδιαίτερα το νησί μας, όπως τον Γεώργιο Κηπιάδη (1834 – 1910) όπου υπήρξε από τους ιδρυτές της κυπριακής αδελφότητας αλλά και έγραψε πολλά συγγράμματα, όπως το “Έλληνες εν Αιγύπτω” ( (1892), τον Δημοσθένη Μιτσή (1848-1923) που ίδρυσε στην γενέτειρά του, Λεμύθου, την εμπορική σχολή Μιτσή, τον Ευθύμιο Οράτη (1822-1885) που ίδρυσε στην γενέτειρά του, Ορά, την Οράτειο σχολή αλλά και τον Νικόλαο Χριστοφίδη που ίδρυσε την Χριστοφίδειο Σχολή που λειτουργούσε ως παρθεναγωγείο για τα κορίτσια της κοινότητας της Πέρας Ορεινής και των περιχώρων μέχρι το 1934 και μικτό σχολείο μέχρι το 1964.
Η κυπριακή παρουσία στην γειτονική χώρα άρχισε να ξεθωριάζει προς το τέλος της δεκαετίας του 50’ και αρχές του 60’, όταν ο πρόεδρος της χώρας Gamal Abdel Nasser, κατά την διάρκεια των μεταρρυθμίσεων του για τον εκσυγχρονισμό της Αιγύπτου, ήθελε να διώξει το “ξένο” στοιχείο από την χώρα. Πέραν όμως της φυγής η κυπριακή παρουσία είναι μέχρι σήμερα αισθητή στην Αίγυπτο.
* Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες αφορούν γενικότερα την Ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο.