Για το Woodstock έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία αλλά για τον Max B. Yasgur (1919) μπορείς να μην έχεις ακούσει ποτέ γιατί η μικρή συνεισφορά του στο διάσημο μουσικό φεστιβάλ αποδείχθηκε τεράστια.
Ο Max B. Yasgur ήταν ένας εβραίος αμερικανός αγελαδοτρόφος που ζούσε στο Bethel της New York. Όταν οι διοργανωτές Michael Lang, John P. Roberts, Joel Rosenman και Artie Kornfeld έψαχναν χώρο για να κάνουν το φεστιβάλ Woodstock Music and Art Fair, τον είχα συναντήσει προκειμένου να τους νοικιάσει ένα από τα χωράφια του.
Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, Saugerties και Wallkill (χωριά), δεν ήθελαν το φεστιβάλ να γίνει στα μέρη τους, έτσι αρνήθηκαν στους διοργανωτές την παραχώρηση κάποιου χωραφιού τους. Όταν όμως έμαθαν πως ο Max B. Yasgur αποδέχθηκε την προσφορά τους, άρχισαν να τον απειλούν και να του κάνουν την ζωή δύσκολη. Έξω από το αγρόκτημα του είχαν τοποθετήσει μια ταμπέλα που έγραφε “Σταματήστε το χίπικο φεστιβάλ του Max. Δεν θέλουμε 150.000 χίπης εδώ. Μην αγοράζετε γάλα απ’ αυτόν”.
Αυτός δεν τρομοκρατήθηκε από τις απειλές που του έκαναν αφού όπως είπε “τα τηλεφωνήματα για να προχωρήσω με το φεστιβάλ ήταν πολύ περισσότερα απ’ εκείνα που με απειλούσαν. Αν θέλουμε να σμικρύνουμε το χάσμα γενεών, εμείς οι ηλικιωμένοι, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο”.
Όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ, στις 15 Αυγούστου, οι διπλανοί αγρότες που δεν ήθελαν τους χίπης, μόλις είδαν το πλήθος κόσμου να έρχεται άρχισαν να πωλούν νερό και άλλα προϊόντα ώστε να βγάλουν λεφτά απ’ αυτούς. Ο Max, σαν αντίποινα, έδινε νερό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στους χίπις δωρεάν!
Μετά το τέλος του φεστιβάλ, οι γείτονες του τσακώθηκαν μαζί του και πλέον ήταν αφιλόξενος σε όλη την πόλη. Επιπλέον, στις 7 Ιανουαρίου του 1970, του έκανα μήνυση για τις ζημιές που προκάλεσαν οι χίπης στα γειτονικά χωράφια.
Το 1971, ο Max πώλησε τα κτήματα και μετακόμισε στο Marathon της Florida όπου πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 1973, σε ηλικία 53 ετών. Το διάσημο περιοδικό Rolling Stone, σαν φόρο τιμής, του χάρισε ένα πρωτοσέλιδο κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι που δεν σχετίζονται με την μουσική είχαν λάβει τέτοια τιμή.
efge63
June 21, 2018 at 9:48 am
¨Οντως δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτε για αυτό τον άνθρωπο!!! Να είσαι καλά που τον μνημόνευσες!!!!!
Chris.Pinturicchio
June 21, 2018 at 10:31 am
Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο μου.Ναι ήταν μεγάλη προσωπικότητα για τους μουσικόφιλους
F.
June 21, 2018 at 9:49 am
Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καμιά φορά ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος αρκεί για να κάνει τεράστια διαφορά. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πρότυπα. Και δεν νομίζω ότι τον ενοχλούσε ιδιαίτερα ότι δεν «αναγνωρίστηκε»…
Καλημέρα, Chris! 🙂
Chris.Pinturicchio
June 21, 2018 at 10:36 am
Πάντα μου άρεσαν οι άνθρωποι οι καθημερινοί που δεν γίνονταν ποτέ διάσημοι… Γι’ αυτό και το blog λέγεται περιθώριο…. Ο Max B. Yasgur ήταν ένας που έμεινε στο περιθώριο.
nefelor
June 21, 2018 at 10:23 am
Τιμή στον άνθρωπο αυτόν.
Είχε τα αρ****α και τό κανε.
Νιώθω πολύ φλώρος μπροστά του.
Chris.Pinturicchio
June 21, 2018 at 10:33 am
Θα συμφωνήσω στο ότι είχε τα αρ****α και το έκανε. Μεγάλη απόφαση με πολλαπλές συνέπεις για το ίδιο και την επιχείρηση που είχε.
Δεν συμφωνώ όμως στο ότι νιώθεις φλώρος μπροστά του. Είμαι σίγουρος πως οι δικοί σου άνθρωποι για κάτι θα είναι περήφανοι γι’ σένα. Σίγουρα!
Άιναφετς
June 21, 2018 at 6:25 pm
Τι εποχές και τι άνθρωποι πέρασαν και άφησαν ένα διακριτικό στίγμα!
Ευχαριστούμε που μας τον σύστησες και για τις απίστευτες φωτό!
ΑΦιλιά και καλό καλοκαίρι και επισήμως! 🙂
Chris.Pinturicchio
June 22, 2018 at 12:16 pm
Εγώ ευχαριστώ που διαβάζεις το ιστολόγιο μου 🙂 Ήθελα να ήμουν σ’ αυτό το φεστιβάλ ή έστω να έβλεπα από μια γωνιά τους χίπης να ζούνε!
Κωνσταντίνα Κοράκη
June 21, 2018 at 7:01 pm
“Όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ στις 15 Αυγούστου, οι διπλανοί αγρότες που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν τους χίπης, μόλις είδαν το πλήθος κόσμου να έρχεται, άδραξαν την ευκαιρία και άρχισαν να πωλούν νερό και άλλα προϊόντα στον κόσμο. Ο Max B. Yasgur, σαν αντίποινα, έδινε νερό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στους χίπις δωρεάν!” – Πλάκα είχε ο Max. B Yasgur! (Και ένα άσχετο, σπαστικό σχόλιο: Στον πληθυντικό δεν είναι: χίπηδες; Ή μήπως όχι; 🙂
Chris.Pinturicchio
June 22, 2018 at 12:14 pm
Ευχαριστώ για το σχόλιο Κωνσταντίνα! Ναι όντως ο τύπος είχε ιδιαίτερη πλάκα 🙂 Αναφορικά με το αν οι χίπης έχουν πληθυντικό οφείλώ να είμαι ειλικρινείς και να σου πω ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ 🙂 Είμαι λίγο ανορθόγραφως και λίγο κακώς στην γραμματική και σύνταξη άρα ότι και να σου πω θα είναι ψέμα 🙂