Ο Ebubekir Pasha (1670 – 1757/1758), γνωστός και με τα ονόματα Koca Bekir Pasha και Abu Bakr Pasha, ήταν ένας τούρκος στρατιωτικός (Ναύαρχος ναυτικού) που υπηρέτησε σαν διοικητής, σε διάφορες επαρχίες της Αιγύπτου, της Τζέντα, της Κύπρου και της Βοσνίας. Στην Κύπρο υπήρξε διοικητής της Λάρνακας αλλά και κυβερνήτης του νησιού.
Ο τούρκος πασάς, υπήρξε από τους πιο καλούς κυβερνήτες που είχε η Κύπρος αφού βοήθησε στον μέγιστο βαθμό το νησί. Το 1746, συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες των κατοίκων της Λάρνακας, για πρόσβαση σε καθαρό νερό, θα διαθέσει 50,000 γρόσια από την δική του περιουσία για να χτίσει το υδραγωγείο στην Λάρνακα.
Το υδραγωγείο στην Λάρνακα μετέφερνε νερό στην πόλη από διάφορες πηγές όπως για παράδειγμα τον ποταμό Τρέμιθο. Το νερό μεταφερόταν στην πόλη με ένα αυλάκι, εκτός από 3 σημεία που το έδαφος ήταν πολύ χαμηλό και χρειάστηκε να κτιστούν 75 καμάρες για την ομαλή ροή του.
Αναφορικά με το υδραγωγείο ο Γεώργιος Σ. Φραγκούδης γράφει στο βιβλίο του Κυπρίς (1890): “Ο Μπεκίρ πασάς ευρισκόμενος εν Κύπρω και ιδών κατά την από της Λάρνακος δίοδόν του τους κόπους, εις ούς οι κάτοικοι της πόλεως αυτής υποβάλλοντο κομίζοντες το αναγκαίουν αυτοίς προς πόσιν ύδωρ από του μέρους ένθα νυν αι μεγάλαι του υδραγωγείου αψίδες, κατασκευάσεν ιδίαις δαπάναις το και μέχρι σήμερον εν χρήσει υδραγωγείον , το φέρον άφθονον μεν, αλλ’ ουχί, ατυχώς, και υγιεινόν ύδωρ, δια τας ελλείψεις ακριβώς του υδραγωγείου συνέπεια του οποίου η πόλις ευρίσκεται εις διαρκείς έριδας μετά των διαχειριστών αυτού σήμερον, οίτινες εισί το γραφείον του εβκάφ μετά των κληρονόμων του Μπεκίρ πασά.”
Το υδραγωγείο σταμάτησε να λειτουργεί το 1939 αφού αντικαταστάθηκε από σύγχρονες εγκαταστάσεις. Σήμερα, η συνοικία που βρίσκετε γύρω από τις καμάρες, έχει δανειστεί το όνομα της από το παλιό υδραγωγείο.
Άξιο αναφοράς είναι ότι υπάρχει η άποψη πως ο πασάς δεν έκτισε το υδραγωγείο αλλά ανακαίνισε το ήδη υπάρχον υδραγωγείο, το οποίο ανάγεται στα ρωμαϊκά ή βυζαντινά χρόνια.
Κλείνοντας να αναφέρω πως πέραν του υδραγωγείου ο Ebubekir Pasha βοήθησε ιδιαίτερα στην αναζωογόνηση της οικονομίας του νησιού χτίζοντας 23 καταστήματα στην Λευκωσία. Πριν πεθάνει δώρισε όλη του την περιούσια σε ίδρυμα.