Το σημερινό μας θέμα είναι για την ζωή του Riccardo Mattei (1826 – 1893), μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες των Λατίνων της Κύπρου και όχι μόνο.
Γεννήθηκε στην Σμύρνη, από πλούσιους Κύπριους γονείς, που είχαν καταγωγή από την Ραγούζα της Δαλματίας. Κατά την διάρκεια της ζωής του σπούδασε γεωπονική στην Ελβετία, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην Κύπρο αφού καλλιέργησε τις τεράστιες εκτάσεις γης που κατείχε.
Την τότε εποχή, εκτός της ξηρασίας, η Κύπρος μαστιζόταν από τις ακρίδες οι οποίες κατέστρεφαν τα πάντα στο διάβα τους προκαλώντας ιδιαίτερα προβλήματα στους γεωργούς. Ο Riccardo Mattei ήταν αυτός που κατάφερε να δώσει λύση στο πρόβλημα των ακρίδων χρησιμοποιώντας μια παλιά τεχνική.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τοποθετούσε διάφορα παραπετάσματα κατά μήκος της διαδρομής, που ακολουθούσε το σμήνος των ακρίδων, τα οποία οδηγούσαν σε διάφορους λάκκους τους οποίους είχαν σκάψει. Οι ακρίδες, ακολουθούσαν τα παραπετάσματα και έπεφταν μέσα στους λάκκους, όπου δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, αφού παγιδεύονταν από τις λωρίδες ψευδάργυρου που είχαν μέσα. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ακρίδες είχαν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Αν και η πιο πάνω τεχνική αποδίδεται συχνά, σε πολλά βιβλία, στον Riccardo Mattei εντούτοις δεν την είχε επινοήσει. Απλώς την είχε φέρει από την Αλγερία. Εικάζεται πως αυτή η τεχνική ήταν ήδη γνωστή από τα χρόνια των Φαραώ.
Ο Riccardo Mattei διετέλεσε και ως πρόξενος στην Κύπρο, για λογαριασμό της Πρωσίας. Με αυτή του την ιδιότητα κατάφερε και έσωσε πολλούς χριστιανούς οι οποίοι διώκονταν από τους τούρκους.
Προς τα τέλη της ζωής του, διορίστηκε μέλος του πρώτου Νομοθετικού συμβουλίου (1878 – 1880 και 1887 – 1890). Κλείνοντας να αναφέρω πως προτού πεθάνει, δώρισε όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Για την προσφορά του τιμήθηκε από διάφορες χώρες όπως Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Τυνησία.