Μην ξεχνάς την 5η Νοεμβρίου

guy-fawkes.png

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και σήμερα θα αναφερθούμε στην τρομερή ιστορία του Guy Fawkes, γνωστός και ως Guido Fawkes.

Ο Guy Fawkes, (1570 – 1606) ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών, οι οποίοι οργάνωσαν την Συνωμοσία της Πυρίτιδας (Gunpowder Plot) στις 5 Νοεμβρίου του 1605.

Σκοπός τους ήταν να ανατινάξουν το Βρετανικό κοινοβούλιο, ως αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’, απέναντι στους Καθολικούς. Την τελευταία στιγμή, που θα γινόταν η έκρηξη, κάποιοι απ’ την ομάδα του Guy Fawkes, είχαν αντιρρήσεις για το γεγονός ότι θα πέθαιναν και δικοί τους, που θα ήταν μέσα στο Κοινοβούλιο, έτσι έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στον λόρδο Monteagle. Τελικά οι κυβερνόντες το ψυλλιάστηκαν και μετά από έρευνα τους συνέλαβαν.

Οι συνωμότες αφού βασανίστηκαν βάναυσα, εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό στις 31 Ιανουαρίου 1606. Έκτοτε η μορφή και η μάσκα του Guy Fawkes, έγινε σύμβολο της αναρχίας και της αντίδρασης.

Για την Συνωμοσία της Πυρίτιδας υπάρχει και σχετικό τραγούδι, που το παραθέτω πιο κάτω, που τραγουδιέται πάντα αυτήν την μέρα αλλά και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπου ο κόσμος δείχνει την αντίδραση του σε ένα γεγονός.

Κλείνοντας να αναφέρω πως η ιστορία του Guy Fawkes ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες και χρησιμοποιήθηκε πολλές φόρες σαν σημείο αναφοράς σε βιβλία και τραγούδια. Οι Anonymous, μια ομάδα χάκερ ακτιβιστών, έχουν σαν λογότυπο την μάσκα του Guy Fawkes.

 

Remember, remember!

The fifth of November,

The Gunpowder treason and plot;

I know of no reason

Why the Gunpowder treason

Should ever be forgot!

Guy Fawkes and his companions

Did the scheme contrive,

To blow the King and Parliament

All up alive.

Threescore barrels, laid below,

To prove old England’s overthrow.

But, by God’s providence, him they catch,

With a dark lantern, lighting a match!

A stick and a stake

For King James’s sake!

If you won’t give me one,

I’ll take two,

The better for me,

And the worse for you.

A rope, a rope, to hang the Pope,

A penn’orth of cheese to choke him,

A pint of beer to wash it down,

And a jolly good fire to burn him.

Holloa, boys! holloa, boys! make the bells ring!

Holloa, boys! holloa boys! God save the King!

Hip, hip, hooor-r-r-ray!

 

1920s-guy-fawkes-night-preparing-a-guy-made-up-from-fireworks-also-G1CCDELewes_Bonfire_Martyrs_Crossese-for-epic-FB-instgram-instagramguyfawkes-1600x720640px-Death_of_Comynp02ccc853324902Windsor_castle_guyfawkesnight1776fifth-of-november-building-the-guy-fawkes-1853-bonfire-night-cracker-BAM5WC

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: