Παναγιά η Θεοσκέπαστη

Η Παναγία η Θεοσκέπαστη, είναι μια πανέμορφη εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Πάφου και υπολογίζεται ότι κτίστηκε περίπου τον 15ον μ.Χ. Η εκκλησία συνδέεται με 2 πολύ όμορφες ιστορίες, που αφορούν την ονομασία της (Θεοσκέπαστη) και αξίζουν να αναφερθούν στο ιστολόγιο μας.

Σύμφωνα με την πρώτη ιστορία, ένας Άραβας, που έπλεε με το καράβι του ανοικτά της Πάφου, είδε την εκκλησία και θέλησε να την λεηλατήσει. Αφού “πάτησε στεριά”, έστειλε τους πειρατές τους να την λεηλατήσουν. Αυτοί, μετά από λίγο, γύρισαν πίσω και του είπαν ότι δεν την βρήκαν. Ο καπετάνιος οργίασε, αφού από την στεριά μπορούσε και την έβλεπε, έτσι έστειλε άλλους πειρατές να την βρουν. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ούτε οι άλλοι μπόρεσαν να την βρουν έτσι πήγε ο ίδιος να κάνει την δουλειά. Μετά από ώρα, γύρισε και αυτός πίσω άπραγος και από τον θυμό του μπήκε στο καράβι του και έφυγε. Ο λόγος που δεν την έβλεπε από κοντά, ήταν ο ίδιος Ο Θεός, αφού έστελνε τα σύννεφα και κάλυπταν την εκκλησία προκειμένου να την προστατεύσει. Έτσι προέκυψε το όνομα Θεοσκέπαστη.

Η δεύτερη ιστορία, που συνδέεται με το όνομα της εκκλησίας, έχει να κάνει με την εισβολή των Τούρκων το 1571. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Τούρκοι λεηλάτησαν την γύρω περιοχή αφήνοντας ανέπαφη την εκκλησία. Λέγεται πως Ο Θεός, σκέπασε την εκκλησία με μια πυκνόφυλλη περνιά, δένδρο που ακόμη στέκεται δίπλα από την εκκλησία, προκειμένου να την αποκρύψει από αυτούς και να την σώσει. Το δένδρο, σύμφωνα με τους ειδικούς υπολογίζεται πως είναι 700 χρονών και στέκεται μέχρι σήμερα αγέρωχο!!

Πριν κλείσω το κείμενο να αναφέρω πως στην θέση της παλιάς εκκλησίας χτίστηκε μια καινούργια, πανομοιότυπου τύπου, το 1926. Τα εγκαίνια της έγιναν το 1928.

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: