Παναγία η Τραχειά (Τρασιηά) – Δασάκι Άχνας

Η εκκλησίας της Παναγίας της Τραχιάς (Τρασιηάς) βρίσκεται στο Δασάκι της Άχνας, κοντά στο κατεχόμενο χωριό Άχνα. Λέγεται έτσι λόγω της ονομασίας της περιοχής, “Τραχειάδος”, που πρωτοεμφανίστηκε σε διάφορους χάρτες κατά τον Μεσαίωνα.

Η εκκλησία θεωρείται κτίσμα του 14ον – 15ον αιώνα και είναι κτισμένη σε πετρώδη περιοχή. Είναι μονόκλιτη με καμαρωτή στέγη όπου επάνω υπάρχουν υπολείμματα ενός παλιού καμπαναριού. Στο βόρειο τοίχο της εκκλησίας υπάρχει ο τάφος του ιδρυτής της.

Οι αγιογραφίες της εκκλησίας υπέστησαν πολλές ζημιές κατά το πέρασμα των χρόνων και πολύ λίγες διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πολλές εξ αυτών, διορθώθηκαν μετέπειτα από την επιτροπή της εκκλησίας.

Το ίδιο συνέβηκε και με τις εικόνες, που πολλές έφεραν σχισμές στα μάτια με αιχμηρό αντικείμενο από βάνδαλους. Εικάζεται πως ήθελαν να αφαιρέσουν το ασήμι που βρισκόταν σε αυτές. Μια από αυτές είναι και η εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται κατά τον 17ον – 18ον αιώνα, η οποία σχετίζεται με πολλά θαύματα στην γύρω περιοχή. Την εικόνα βρήκαν το 1976 Αυστριακοί ειρηνευτές, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην κατεχόμενη Άχνα και την έφεραν στις ελεύθερες περιοχές. Η εικόνα, από το 1995, βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Δασάκι και κάθε χρόνο, κατά την γιορτή της Παναγίας ή άλλων περιστάσεων επαναφέρεται στην Παναγία της Τραχιάς. Για την εικόνα υπάρχουν και άλλες εκδοχές για το ποιοι την βρήκαν, όπως ότι την βρήκε ένας πάτερ ή την έφεραν Αχνιώτες κατά την εισβολή.

Συνοψίζοντας να αναφέρω πως στην περιοχή Τραχειάδος έζησε και ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Αλαμάνος, κατά τον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ., όπου σε κοντινή απόσταση από την εκκλησία της Παναγίας της Τραχιάς βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

panagia-i-traxia-axnajpg1_p18jkru37er1f1vhv1fno4h1sa15

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: