Ο Άγιος Ανδρόνικος και η Αγία Αθανασία

Ο Άγιος Ανδρόνικος και η Αγία Αθανασία, που τους γιορτάζουμε στις 9 Οκτωβρίου, ήταν δύο ενάρετοι σύζυγοι που κατάγονταν από την Αντιόχεια της Συρίας.

Ήταν εύπορη οικογένεια και έζησαν περίπου το 540 μ.Χ.. Είχαν 2 παιδιά και τα έχασαν περίπου την ίδια εποχή. Μετά τον χαμό των παιδιών τους, θα χαρίσουν την περιούσια στους φτωχούς και θα αναχωρήσουν για τα Ιεροσόλυμα. Επιστρέφοντας πίσω, θα γίνουν μοναχοί και θα ζήσουν σε ξεχωριστά μοναστήρια.

Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας. μετά από δώδεκα χρόνια, ο Άγιος Ανδρόνικος, θα θελήσει να επισκεφθεί και πάλι τα Ιεροσόλυμα. Στον δρόμο του θα συναντήσει την Αγία Αθανασία, όπου ήταν ντυμένη άντρας και του συστήθηκε με το όνομα Αθανάσιος. Ο λόγος που ντύθηκε άντρας, ήταν ότι ήθελε να προστατευτεί που διέσχιζε την έρημο μόνη. Θα συν-ασκητέψουν για πολλά χρόνια μαζί, χωρίς να γνωρίζει ο Άγιος Ανδρόνικος, πως ο Αθανάσιος, ήταν η σύζυγος του, η Αγία Αθανασία. Την αλήθεια θα την μάθει λίγες μέρες προτού ξεψυχήσει η Αγία Αθανασία μέσω ενός γράμματος.

Ξεψύχησαν και οι 2 ειρηνικά, στις μονές που ασκούσαν, αφήνοντας πίσω τους τεράστιο πνευματικό έργο.

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: